Τελικά, πρέπει να συνέβη κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, κάτι…μαγικό, όπως δηλώνουν παράγοντες του χώρου των τροφίμων, σχετικά με την προχθεσινή συμφωνία κυβέρνησης, εκπροσώπων της βιομηχανίας και φυσικά του λιανεμπορίου, των σουπερμαρκετάδων δηλαδή.

Τι ακριβώς συνέβη και σε τι συμφώνησαν, συνοπτικά, για να μην μπερδεύεστε μεταξύ των τριών πλευρών:

– Επισήμανση πρώτη: Γιατί αγνοήθηκαν οι εισαγωγείς; Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα…υπακούσουν και αυτοί στη γενικότερη συμφωνία, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο; Επιχειρηματίες, πάντως, που ασχολούνται αποκλειστικά με τις εισαγωγές είτε πρώτων υλών είτε ημιέτοιμων ή έτοιμων προϊόντων, δηλώνουν ότι δεν τους δεσμεύει καμία συμφωνία και ότι είναι βέβαιο ότι οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά στα δικά τους ήδη.

Ειδικά τώρα, επειδή τα μεταφορικά κόστη έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο τετράμηνο, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης των διεθνών μεταφορών, τα εισαγόμενα είδη τους τα προμηθεύονται σε υψηλότερες τιμές, που αναγκαστικά θα μεταφερθούν στον καταναλωτή

– Η συμφωνία προβλέπει δίμηνο «πάγωμα» των μειωμένων τιμών σε βασικά αγαθά και προϊόντα (2.000 κωδικοί). Οι τιμές στους εν λόγω κωδικούς είχαν μειωθεί κατά 6% μετά την εφαρμογή του μέτρου του πλαφόν στα κέρδη που είχε επιβληθεί στους προηγούμενους μήνες. Πολύ ωραία.

Γνωρίζει κάποιος να μας ενημερώσει, αν αυτοί οι κωδικοί δεν παραβιάστηκαν αυτό το διάστημα; Γιατί, πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι πληθωρισμός στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτινάχθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο και σε 4,2% τον Μάιο, με υψηλότερες τιμές, ειδικά στα τρόφιμα;

– Η συναίνεση να καταργηθεί το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, όπως ζητούσαν βιομήχανοι και σουπερμαρκετάδες, δεν σημαίνει ότι μια μεγάλη γκάμα προϊόντων τους θα έχει αυτομάτως αυξητικές τάσεις; Διαφορετικά, γιατί ζητήθηκε επιμόνως και καταργήθηκε; Για… συναισθηματικούς λόγους, όπως σκωπτικά αναφέρουν ακόμα και στελέχη επιχειρήσεων;

– Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη προετοιμασία, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της αγοράς, ενός πιο μόνιμου πλαισίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, σαφώς συγκαταλέγεται στα θετικά της εγχειρήματα.

Αλλά, η «εθνική κοινωνική συμφωνία», που θα προβλέπει δραστική μείωση των τιμών και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει και πάλι κάποιους κωδικούς ή θα είναι γενικής χρήσης και εφαρμογής;

Όσοι ρωτήθηκαν, πάντως, καταλήγουν με την επισήμανση «κρατήστε μικρό καλάθι» και συνδυάζουν ευθέως τις επιφυλάξεις τους, με την κατάργηση του μέτρου του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, το οποίο «είναι ηλίου φαεινότερο» ότι θα φέρει από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου έναν νέο κύκλο αυξήσεων.

Όχι όμως συνολικών και με ισχύ την ίδια ημέρα, για να μην προκύψουν κατηγορίες περί καρτέλ και προσυμφωνημένων τιμών σε εκατοντάδες είδη ή και σε επιλεγμένα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη: