Να κλείσει τις πληγές σε επίπεδο δημοφιλίας, αλλά και να δώσει στίγμα επανεκκίνησης επιχειρεί η κυβέρνηση με ένα μοντέλο συνταγής για την οικονομία. Έτσι προτάσσει τα επόμενα προγράμματα ρευστότητας για πληττόμενους κλάδους, παρουσιάζει φοροαπαλλαγές για τη διετία 2021 και 2022 και βέβαια αναδεικνύει την επιλογή για ελεγχόμενο άνοιγμα. Χαρακτηριστική η αναφορά χτες του Πρωθυπουργού στην ΑΛΦΑ όπου σε αντίθεση με προ ολίγων εβδομάδων αναφορές επέλεξε να στηρίξει την άποψη ότι είναι προτιμητέο να ανοίξουν έστω και σταδιακά κλάδοι αντί για να υπάρχει «στοίβαγμα» στα σπίτια.

Επιστρεπτέα 7

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι 7η φάση της Επιστρεπτέας θα ξεκινήσει να πληρώνει την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα. Επίσης αναμένεται το Μάιο η ρύθμιση για τα πάγια αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που όμως δεν έχουν ανοίξει ακόμη.
Με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο τα προγράμματα αυτά θα αφορούν πέρα από την εστίαση που έχει ανακοινωθεί, τον τουρισμό όσο και τον κλάδο του αθλητισμού. Παράλληλα για την άμεση ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων, με μεγάλους «κόφτες» όμως αναμένεται να επεκταθούν χρονικά μέτρα όπως το ‘‘κούρεμα’’ των ενοικίων, αλλά και το πρόγραμμα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. Με βάση εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο, μόνο από τους πόρους του ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό, θα πέσουν αγορά πάνω από 650 εκατ.

Κεφάλαιο κίνησης μέσω ΕΣΠΑ

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 500 εκατ. του προγράμματος επιδότησης δαπανών, τα 130 εκατ. της έκτακτης ενίσχυσης να τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο και το κόστος των υπόλοιπων μέτρων (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού κ.ά.), η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει το 1.5 δισ. μέσα στον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο για την εστίαση, καθώς αναμένονται εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 34.000 καταστήματα εστίασης θα λάβουν μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Στο μέτωπο των ελαφρύνσεων ήδη μετά και τις συζητήσεις με τους θεσμούς φαίνεται ότι έχει κλείσει ο οδικός χάρτης που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.

Πράσινο φώς απο τους θεσμούς

Όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις των 5 μέτρων με αποτύπωμα στη διετία 2,7 δισεκ. εκτιμάται ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι τέτοια που μπορεί να αντέξει κινήσεις ανακούφισης φόρων και εισφορών. Με βάση μάλιστα πληροφορίες το ξεμπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης στη Γερμανία έχει οδηγήσει τους θεσμούς να «βάλουν νερό στο κρασί τους» σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του ΑΕΠ. Από το 3% φαίνεται να πηγαίνουν στην περιοχή του 4% κι έτσι έδωσαν πράσινο φως στις εξαγγελίες για τα 5 μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες.
Βέβαια και σε αυτό υπήρχε, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορετική προσέγγιση, καθώς οι θεσμοί προτιμούσαν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων στο 20%, και όχι μείωση της προκαταβολής, κάτι που η ελληνική πλευρά επιδίωξε και πέτυχε καθώς ουσιαστικά είναι ένα μέσο άμεσης ρευστότητας για φέτος αλλά και κίνητρο για «ειλικρινή» δήλωση εισοδημάτων.

Το πακέτο στήριξης

Έτσι μετά τις ανακοινώσεις ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ένα συνολικό «πακέτο» στήριξης ως αντιστάθμισμα βέβαια στο τέλος επιτηδεύματος. Πιο συγκεκριμένα για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με το νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Το όφελος για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ είναι 1.300 ευρώ. Επίσης τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα απαλλαγούν πλήρως από την εισφορά αλληλεγγύης. Επιπλέον, η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% αντί 100%. Το όφελος για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ- σε συνδυασμό με το νέο εισαγωγικό συντελεστή 9%- ανέρχεται σε 3.005 ευρώ. Επίσης η μείωση για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, του συντελεστή φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22% είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα.

Το «μπόνους»

Παράλληλα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για χιλιάδες άλλους φορολογουμένους η απαλλαγή και το 2022 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε συνδυασμός με την επέκταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών δίνει σημαντικό «μπόνους».
Πρακτικά, οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν και το 2022 την αύξηση των καθαρών αποδοχών που είδαν από τις αρχές του 2021 λόγω μη ύπαρξης εισφοράς αλληλεγγύης και μείωσης εισφορών. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών.

Η απαλλαγή

Επίσης του χρόνου όπως και φέτος στην εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, οι επαγγελματίες, πέρα από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, όσοι δηλώσουν πάνω από 12.000 ευρώ εισόδημα, θα απαλλαγούν κι από την εισφορά αλληλεγγύης.
Επί της ουσίας, περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr