Οι μεγάλες αυξήσεις που αναπόφευκτα έρχονται στο ρεύμα αποτελούν δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει μέτρα προστασίας και ανακούφισης των λεγόμενων αδύναμων ή ευάλωτων νοικοκυριών.

Λόγω του γεγονότος ότι, πολλά από αυτά τα μέτρα θα τα αναγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, οι επιτελείς του Μαξίμου σε καθημερινή συνεργασία και πολύωρες συσκέψεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, ετοιμάζουν πολύ προσεκτικά και πολύ υπολογισμένα («ως το τελευταίο δεκαράκι για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις» μας λέει συνεργάτης του Υπουργού κ.Κ. Σκρέκα ) αύξηση της έκπτωσης που δικαιούνται μισό εκατομμύριο δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η εξεύρεση των πόρων για ελαφρύνσεις

Μαξίμου και ΥΠΕΝ, αναλύουν και υπολογίζουν επί χάρτου, αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψη μέρους των απωλειών από την ξαφνική και εν πολλοίς ιλιγγιώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Στο ΥΠΕΝ συζητούν μεν αντίστοιχη επιδότηση του ρεύματος για αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών αλλά μέχρι να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας απόφασης, θα περάσουν όλα στα στοιχεία από σαράντα κύματα.

«Εχουμε ένα βασικό πρόβλημα να λύσουμε που είναι η προέλευση των εσόδων. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ως γνωστόν χρηματοδοτείται από τα ΥΚΩ, τις χρεώσεις δηλαδή που πληρώνουν τα νοικοκυριά για να είναι η τιμή του ρεύματος των νησιωτών στα ίδια επίπεδα με το διασυνδεδεμένο σύστημα αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Το σταυρόλεξο που πρέπει να λύσουμε έγκειται στο γεγονός ότι τα έσοδα των ΥΚΩ για τη χρονιά που πέρασε θα είναι πολύ πεσμένα λόγω της μεγάλης πέρυσι πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οπότε τι είναι ο κάβουρας και τι είναι το ζουμί του, που λένε, από πού θα τα πάρουμε;», δήλωσε έμπειρος διευθυντής του ΥΠΕΝ που συνεργάζεται για το θέμα με στελέχη της ΡΑΕ.

 «Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την κάλυψη των δικαιούχων του ΚΟΤ. Αυτά τα έσοδα υπολογίζονται για φέτος συνολικά στα περίπου 900 εκ. ευρώ. Το 60% πηγαίνει δια νόμου στον ΕΛΑΠΕ. Για το υπόλοιπο 40% η κατανομή αποφασίζεται κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση. Πέρυσι για παράδειγμα η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αντί για 60% να δώσει το 75% στον ΕΛΑΠΕ και το υπόλοιπο στις βιομηχανίες για την αντιστάθμιση ρύπων, στο Πράσινο Ταμείο. Ενδεχομένως αυτό να χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση θα το δούμε στην πορεία», ανέφερε ο ίδιος έμπειρος διευθυντής.

 

Μεγάλες αυξήσεις στη λιανική

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι τεχνοκράτες της ΡΑΕ, οι τιμές ρεύματος στα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά έχουν ήδη εμφανίσει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα. Ο συνολικός δείκτης τιμών ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξήθηκε από 175,18 σε 182,78 ευρώ τη Μεγαβατώρα δηλαδή ποσοστό 4,3%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση που καταγράφεται από τις αρχές Μαΐου καθώς η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων έχει αυξηθεί κατά 19,18% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 19,21%.

Ο δείκτης τιμών ρεύματος τον περασμένο Ιούλιο εμφάνισε σημαντική άνοδο σε σχέση με τον Ιούνιο και αυξήθηκε από 110,01 σε 116,6 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις αύξηση κατέγραψαν και οι ρυθμιζόμενες, λόγω των χρεώσεων δικτύου μεταφοράς που από τα 55,65 ανέβηκαν στα 55,83 ευρώ ανα Μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 93,90 έως 128,26 ευρώ με μέσο όρο τα 104,83 ευρώ δηλαδή αυξήθηκαν κατά 13,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν 92,55 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής συνέχισαν να αυξάνονται τον Αύγουστο, είναι σαφές ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και θα αποτυπωθούν και στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.

«Οι κατηγορίες των νοικοκυριών με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια, περιουσιακά στοιχεία και καταναλώσεις ρεύματος είναι δύο. Στην πρώτη το ποσοστό επιδότησης που δίνει σήμερα το ΚΟΤ είναι στα 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στη δεύτερη ανέρχεται στα 0,045 ευρώ. Κατά μέσο όροι οι εκπτώσεις σε σχέση με τις χρεώσεις προμήθειας κυμαίνονται στο 60% και 45%, αντίστοιχα για τις δύο κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος», ανέφερε αναλυτής της ΡΑΕ που σβήνει και γράφει τις τελευταίες ημέρες όλες τις ποσοτικές λεπτομέρειες.

 

Αυξήσεις και στη Χονδρική

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της λιανικής έρχονται ως αποτέλεσμα των σημαντικών ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Έτσι από τις αρχές του έτους η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταγράψει ξέφρενο ράλι, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ τη Μεγαβατώρα.

Το ράλι της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος συνεχίστηκε και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα εμφάνισε μέση μηνιαία τιμή στην προημερήσια αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου στα 121,72 ευρώ που είναι και η υψηλότερη τιμή μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Να υπενθυμίσουμε πως η Υπουργική Απόφαση δεν έχει βγει για το 2021 και εκτιμάται ότι οι πόροι για τον ΕΛΑΠΕ θα καθηλωθούν στο 60% και μέρος των υπόλοιπων χρημάτων θα διατεθεί για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ή με πιο απλά λόγια στην αύξηση του ποσού επιδότησης της τιμής της κιλοβατώρας για τους ευάλωτους.

Οι αυξήσεις στην Ευρώπη

Η ραγδαία αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος οφείλεται σε δύο λόγους:

  1. τις έντονες ανατιμήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου που είναι πλέον το κυρίαρχο καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή και
  2. τις νέες αυξήσεις στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που βαρύνουν την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα – λιγνίτη αλλά και φυσικό αέριο.

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού ενεργειακού χρηματιστηρίου ΕΕΧ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε στην spot αγορά νέο υψηλό στα 50,109 ευρώ/MWh. Τον περασμένο Ιούλιο η τιμή του αερίου στη spot αγορά βρισκόταν στα 35 ευρώ/MWh ενώ την άνοιξη στα επίπεδα των 15 – 17 ευρώ/MWh.

Δηλαδή μέσα σε διάστημα 4 μηνών η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί πάνω από 200%. Σύμφωνα με αναλυτές οι ανατιμήσεις οφείλονται αφενός στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου τόσο από το βασικό προμηθευτή της Ευρώπης, τη Ρωσία όσο και στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, καθώς οι ασιατικές χώρες είναι πρόθυμες να πληρώσουν υψηλότερες τιμές έναντι της Ευρώπης.