Σήμα δυναμικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του, περιγράφοντας και τις προτεραιότητες του «οδικού χάρτη», που καλούνται να υλοποιήσουν, με γοργά βήματα στο νέο πολιτικό κύκλο.

Από το βράδυ των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις πρωτοβουλίες της «επόμενης μέρας» και είχε επί της ουσίας προϊδεάσει για τις διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη συνθήκη της δυναμικής επανεκκίνησης στην αφετηρία μιας καθαρής από εκλογικές αναμετρήσεις κυβερνητικής τριετίας. «Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027.

Γι’ αυτό, από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης διαβάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα και σημειώνοντας το διευρυμένο αποτύπωμα της αποχής. Για τον πρωθυπουργό το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές: ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, αλλά να προσπαθήσει περισσότερο.

Ακρίβεια, αγρότες και κράτος είναι οι τρεις λέξεις που παραπέμπουν στο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων που ξεχωρίζει η κυβέρνηση στη νέα αφετηρία, κρίνοντας ωστόσο ότι οι πολίτες που την εμπιστεύονται ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αλλά μπροστά για την εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων», έλεγε λίγες ώρες μετά από τις ευρωεκλογές κι ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος έχει εντολή να συνεχίσει την πορεία ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας, χωρίς αποκλίσεις από το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι αναμφίβολα η πρώτη προτεραιότητα στο πεδίο της καθημερινότητας– εκεί που οι πολίτες κρίνουν αυστηρά το κυβερνητικό έργο και δεν συγχωρούν εύκολα τα επαναλαμβανόμενα λάθη ή τις παραλείψεις. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι η μάχη κατά της ακρίβειας χρειάζεται «ενισχύσεις», υπό την έννοια ότι το δύσκολο έργο του υπουργείου Ανάπτυξης απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και συλλογική δουλειά, κάθε μέρα, κάθε ώρα, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και τη βούληση να κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, περισσότερα βήματα.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στην κυβέρνηση και στο κρίσιμο υπουργείο υπό την ηγεσία του αναλαμβάνουν καθήκοντα από τη θέση της υφυπουργού, η Ζωή Ράπτη και η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου. Η νέα ηγεσία του υπουργείου αναλαμβάνει μαζί με τα νέα καθήκοντα και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της εικόνας, που οι πολίτες περιγράφουν κάθε φορά στις δημοσκοπήσεις.

Το είχε επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της 9ης Ιουνίου με τις δηλώσεις του και δη με τη συγκεκριμένη αναφορά του στην εκλογική μάχη για την Ευρώπη του μέλλοντος, στην οποία όμως κυριάρχησε εν πολλοίς η ατζέντα της καθημερινότητας: «Υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους, όπως η ακρίβεια».

Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα σημείωσε μεγάλες απώλειες στον αγροτικό κόσμο – στον οποίο έχασε 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας από το 42,9% του 2023, στο 28,2%- στρέφει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια επιχείρηση «ανακατάληψης του κάμπου» στην περιφέρεια και δη στη Θεσσαλία, που επλήγη από τον Ντάνιελ και αναμένει γρήγορες πρωτοβουλίες στήριξης του πληθυσμού της.

Το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού ήταν με τον ανασχηματισμό να προχωρήσει σε αλλαγές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στέλνοντας έτσι και το μήνυμα στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών ότι επιχειρείται μια νέα προσπάθεια για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δύο Θεσσαλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Τσιάρας και ο Χρήστος Κέλλας αναλαμβάνουν καθήκοντα υπουργού και υφυπουργού αντίστοιχα, ενώ από τη θέση του υφυπουργού συνεχίζει επίσης το κυβερνητικό έργο και ο Διονύσης Σταμενίτης.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών περνά μέσα από τον στόχο για αποτελεσματικότερο κράτος. Αφορά στην ενεργό συμμετοχή όλων των υπουργείων- δεν είναι μόνο το Ανάπτυξης που θα «τρέξει» τις προτεραιότητες. Η κυβέρνηση θα κριθεί και από το αποτέλεσμα που θα φέρει στο υπουργείο Εργασίας, του οποίου τα ηνία αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως, έχοντας στο πλευρό της για το ασφαλιστικό, τον Πάνο Τσακλόγλου, που βρίσκεται εκεί από το 2019. Η δέσμευση όμως για αποτελεσματικότερο κράτος παραπέμπει κυρίως στο υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται στα χέρια πλέον του Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος συναντήθηκε εκεί για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2012. Ο νυν πρωθυπουργός ανέλαβε τη ευθύνη σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο σε μια δύσκολη συγκυρία, έχοντας σε ρόλο-κλειδί νέα στελέχη και τεχνοκράτες, όπως ο κ. Λιβάνιος.

Ο νέος υπουργός -αναβαθμίστηκε από αναπληρωτής υπουργός- αναλαμβάνει σε μια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει θετικές ανατροπές στη λειτουργία του ΑΣΕΠ. Όπως συμπληρώνουν κυβερνητικά στελέχη ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ΑΣΕΠ πρέπει να γίνει …χθες, αφού έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ μιας πρόσληψης και της ώρας που αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος εργαζόμενος στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζονται με γρήγορο σχέδιο τα κενά και οι ανάγκες κι ότι βαλτώνουν υποθέσεις, δημιουργώντας ακόμη και ψηφιακές στοίβες εκκρεμοτήτων λόγω της απουσίας των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις στο Δημόσιο.

Στην αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου για την εφαρμογή του κεντρικού σχεδίου με τις πολιτικές για την καθημερινότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θεωρείται σημαντική η άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού, του Γιώργου Μυλωνάκη. Είναι από τους έμπιστους συνεργάτες εδώ και χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει και τεχνοκρατική αντίληψη, ενώ ήταν το περασμένο διάστημα γενικός γραμματέας της βουλής. Τώρα, αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για να συμβάλει με την εμπειρία του στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Διαβάστε ακόμη