Στο άνοιγμα στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να καλλιεργεί και να επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το λόγο αυτό μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια προγραμμάτιζε να επισκεφθεί τη Βαγδάτη και συγκεκριμένα το Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν στις 12 και 13 Ιουλίου θα ήταν δε  το πρώτο έπειτα από μια περίοδο 20 μηνών που πραγματοποιείται με συμμετοχή πολλών προσώπων που θα έδιναν και εμπορικό χαρακτήρα, εκτός του  γεωπολιτικού.

Όμως  ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού, άλλαξε και δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι του στο Ιράκ λόγω των επιθέσεων που σημειωθήκαν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Στην επίσκεψη που αναβλήθηκε θα έδιναν το παρών επικεφαλής ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων, της ενέργειας, των κατασκευών και του φαρμάκου, σε μια προσπάθεια να συμμετέχουν στην προσπάθεια  ανοικοδόμησης του Ιράκ σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός όμως ακύρωσε οριστικά την μετάβαση του στο Τόκυο.

Η επίσκεψη του θα είχε επενδυτικό και οικονομικό χαρακτήρα την όποια θα συνδύαζε και με την παρουσία του στην έναρξη των ολυμπιακών αγώνων.

Όμως θεώρησε, όπως είπε στο «Radar» στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου, «οτι είναι πιο σημαντικό  να βρίσκεται στην Ελλάδα όταν και όποτε έλθει το τέταρτο κύμα της πανδημίας».

Αλλωστε το ίδιο  έπραξαν και  άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ακύρωσαν την επίσκεψή τους».

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Δεδομένη πάντως παραμένει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει τη χώρα μας σε μιας φυσική γέφυρα στις εξελίξεις σε  Ευρώπη και αραβικό κόσμο.

Αλλωστε η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φόρουμ Φιλίας».

Σχήματα που, έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.