Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για την στεγαστική κρίση, αναφέρθηκε στις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για την Golden Visa σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οικιστική πίεση, όπως αστικά κέντρα και τα νησιά.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Μετά τα αγροτικά ζητήματα που συζητήσαμε την περασμένη Παρασκευή έχουμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε και γιατί όχι να συνδιαμορφώσουμε ένα ζήτημα που αφορά το πρόβλημα στέγης. Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στην διάγνωση του προβλήματος. Πράγματι για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλές δεκαετίες η χώραμας αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους. Ταυτόχρονα το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται και σε διαφορετικά επίπεδα που δεν θίξατε αλλά αξίζει να τα αναφέρουμε ειδικά σε περιοχές που υφίστανται τουριστική πίεση δημόσιοι λειτουργεί γιατροί δάσκαλοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν στέγη».

Όπως είπε, «πράγματι τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις – θεσμός που τόνωσε την αγορά ακινήτων ταυτόχρονα περιορίζει τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά για μακροχρόνια μίσθωση μειώνεται. Και τα ενοίκια αυξάνουν σημαντικά κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν μια δεκαετία της κατάρρευσης της αγοράς ακινητων. Η αύξηση τις τιμής των ακινήτων είναι σημαντική αλλά ας θυμηθούμε το σημείο εκκίνησης.Είπατε και εσείς ότι δεν απαιτείται πλέον το φάρμακο που σημαίνει ότι ο ασθενής θεραπεύτηκε. Οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί όμως είναι κάτω από το επίπεδο του 2007».

«Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό. Στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο. Άλλο η Αυστρία με μεγάλη παράδοση στην στεγαστική πολιτική. Άλλη αντίληψη στην Ισπανία, Πορτογαλία και άλλη η δομή στην χώρα μας που δεν είχε μεγάλα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής. Στην χώρα μας έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης. 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν δικό τους σπίτι. 3 στους 10 όμως αναγκάζονται να νοικιάσουν και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, είπε: «Επίσης ο στόλος των ακινήτων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι γερασμένος. Τον κύκλο των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων συμπληρώνουν και άλλες με τον τουρισμό. Πολλά μικρά και μεσαία εισοδήματα στράφηκαν προς την βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους ενισχύοντας το εισόδημα τους. Και αυτό δεν αφορά τους μεγάλους όπως είπατε κ. Ανδρουλάκη αλλά και τους μικρούς».

Μάλιστα, επισήμανε δύο παραμέτρους: «Η πρώτη συνδέεται με την συγκυρία καθώς την ώρα που αλλάζει τροχιά η οικονομία ο όψιμος πληθωρισμός δυστυχώς εκτίναξε και τις τιμές των οικοδομικών υλικών και τα επιτόκια. Η δεύτερη αφορά τον στόχο δημοσιονομικής ισορροπίας και κάθε κυβερνητική παρέμβαση δεν πρέπει να προκαλούν δημοσιονομικά κόστη που ανατρέπουν την κατάσταση».

«Καλό είναι να μην υιοθετούμε λύσεις copy paste αλλά να συνδιαμορφώνουμε λύσεις ωφέλιμες, εφαρμόσιμες και κοστολογημένες» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Αδικείτε κ. Ανδρουλάκη την κυβέρνηση όταν λέτε ότι δεν ασχοληθήκαμε με το ζήτημα ακινήτων και αύξησης τιμών ενοικίων. Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση το 2019 αντιμετώπισε το πρόβλημα υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%. Διευκολύναμε την κινητικότητα και σε δύο χρόνια έγιναν 140.000 μεταβιβάσεις ακινήτων από γονείς σε παιδία. Και δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες».

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στα προγράμματα Εξοικονομώ και Ανακαινίζω ή ανακαινίζω-ενοικιάζω «που ξεκινά άμεσα και μπορούν να ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες. Πρόσφατα άνοιξε νέος κύκλος 110 εκατ ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σπίτια ευάλωτων νοικοκυριών. Υπάρχει έκπτωση έως 16.000 ευρώ για σπίτια που ανακαινίζονται αρκεί οι εργασίες να γίνονται με ψηφιακά τιμολόγια».

«Το ζήτημα του πως θα ενεργοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για αξιοποίηση ακινήτων είναι θέμα που μας απασχολεί. Και τώρα που οι τιμές ανεβαίνουν κάποιος θα σκεφτεί να αξιοποιήσει το ακίνητο που έχει κλειστό» πρόσθεσε

Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχει γίνει σημαντική πρωτοβουλία από το ΥΠΟΙΚ σε όσους έχουν μετατρέψει την δραστηριότητα σε επιχείρηση με περισσότερα ακίνητα»

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο Golden Visa, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «είναι βολικό να στοχοποιούμε έναν “κακό”. Επιλέξατε την golden visa ως τον κακό της υπόθεση. Κοιτάξτε το 7% των αγορών ακινήτων έγινε μεσω αυτής της οδού αρα δεν είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα . Αντίθετα έφερε έσοδα. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε παραπέρα. Σωστά είπατε ότι έχει δημιουργηθεί πίεση προς την Δυτική Αθήνα από την αύξηση της τιμής της golden visa. Αυτό που συζητούμε με τον ΥΠΟΙΚ είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για golden visa. Μιλώ για αστικά κέντρα και νησιά εκεί το όριο για golden visa μπορεί να πάει και 800.000 ευρώ. Από την άλλη πρέπει να συζητήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 – όπως κάνει η Ισπανία – για περιοχές που δεν υπάρχει πίεση όπως Πέλλα ή Κοζάνη. Άρα πολύ σύντομα περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης στην λογική που κινείστε, όχι στην κατάργηση του μέτρου αλλά με αύξηση της τιμής στις περιοχές που υφίστανται πίεση. Και η πρόταση να μπαίνουν σε μακροχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa είναι ενδιαφέρουσα και ναι γιατί όχι να την συζητήσουμε».

Διαβάστε ακόμη: