Την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο μαρτυρά η συμμετοχή της, για πρώτη φορά, στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του θα τονίσει εμφατικά τον ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα υπογραμμίσει ότι τα ξένα στρατεύματα, οι ξένοι μαχητές και οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η Λιβύη να περάσει στο δρόμο προς την ομαλοποίηση και να ορίσει το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Θα δηλώσει ακόμα την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με όποια βοήθεια χρειαστεί ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία και θα ευχαριστήσει την Γαλλία για την πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη.
Η συμβολή της Ελλάδας στην σταθερότητα
Εκτός από τη γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας, όπως και της Ιταλίας και της Μάλτας με τη Λιβύη, η συμβολή της Ελλάδας στην εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή υπογραμμίζεται έντονα από την πρόσκληση που δέχτηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι πρόκειται για την πρώτη πρόσκληση που δέχεται η Ελλάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι δηλωτική του διεθνούς κλίματος απέναντι στη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που η πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη ήλθε απευθείας από τη διοργανώτρια, γαλλική ηγεσία, κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, στο πλαίσιο της υπογραφής της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Ως προς το περιεχόμενο της ελληνικής παρέμβασης, διπλωματικές πηγές μετέδιδαν ότι «η θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν», ώστε η χώρα να αλλάξει αποφασιστικά σελίδα, βαδίζοντας προς τη σταθερότητα και απαλλαγμένη από παρεμβάσεις τρίτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκάθαρος στην θέση του για την Τουρκία
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και επανέλαβε ότι «η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ως προς τη συμμετοχή της Τουρκίας, αυτή αποτέλεσε για ώρες ένα ερωτηματικό, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτεινε αρχικά προς την αποχή λόγω της παρουσίας της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ αρκέστηκε τελικά στην εκπροσώπησή του από τον Υφυπουργό, Σεντάτ Ονάλ.
Σημειώνεται πως οι αφίξεις των ηγετών και των εκπροσώπων των χωρών που μετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβυη στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.