Την ικανοποίησή του για τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που δείχνουν ρεκόρ 25ετίας στις νέες θέσεις απασχόλησης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media. Όπως σημείωσε, η μάχη κατά της ανεργίας αποτελεί για την κυβέρνηση πρωταρχικό στόχο από το 2019, ενώ υπογράμμισε ότι η πρόοδος που σημειώνεται στην αγορά εργασίας δεν είναι τυχαία, αλλά καρπός στοχευμένων πολιτικών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από την ανεργία και τις ανισότητες που αυτή προκαλεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης επιτυγχάνεται μέσα από συνδυασμένες παρεμβάσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η μείωση φόρων και εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων μέσω ισχυρών κινήτρων και η απλοποίηση διαδικασιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως υπογράμμισε, «σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης που στοχεύουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού: γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία, αλλά και συνταξιούχους που επιθυμούν να επανενταχθούν στην εργασία».

«Η πρόοδος αυτή είναι συλλογική κατάκτηση και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα προοδεύει, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, που δοκιμάζουν ισχυρότερες οικονομίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, τέλος, τον στόχο της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ έως το 2027. «Το είπαμε και το κάνουμε», ανέφερε κλείνοντας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από την ανεργία και τις ανισότητες που αυτή προκαλεί. Για αυτό και υποδέχθηκα με μεγάλη ικανοποίηση τα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στην οποία καταγράφεται ρεκόρ 25ετίας σε νέες θέσεις απασχόλησης.
Ο πρωταρχικός στόχος που θέσαμε ως κυβέρνηση όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας το 2019 για δυναμική ανάκαμψη των επενδύσεων και της απασχόλησης, πλέον επιτυγχάνεται. Προφανώς δεν είναι κάτι που συμβαίνει από μόνο του ή με έναν αυτόματο πιλότο, αλλά το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουμε στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Με τη δραστική μείωση φόρων και εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Με τα ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης, ιδίως για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να εργαστούν.
Η βελτίωση αυτή αποτελεί μια συλλογική μας κατάκτηση. Η Ελλάδα προοδεύει, σε πολύ ταραγμένους καιρούς που δοκιμάζουν μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες από τη δική μας.
Και η πρόοδος δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Πλέον, 3 στους 4 εργαζόμενους απασχολούνται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Μια αύξηση 10 μονάδων από το 2019, όταν οι θέσεις μερικής απασχόλησης ήταν σημαντικά περισσότερες.
Μαζί με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που προστατεύει 1,9 εκατομμύρια εργαζόμενους από την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, δημιουργούμε μέρα με τη μέρα μια πιο δίκαιη και καλύτερα αμειβόμενη αγορά εργασίας, με στόχο τα 950 ευρώ κατώτατο μισθό και τα 1.500 ευρώ μέσο μισθό έως το 2027. Το είπαμε και το κάνουμε».

 

 

 

Διαβάστε ακόμη: