Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ 100,3, μίλησε για το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερα θα μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή».

«Αλλά και τόσο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Διότι τι μας λέει η αντιπολίτευση; Δεν λέει τίποτα για την Ευρώπη, λέει ουσιαστικά: καταψηφίστε την κυβέρνηση, στείλτε μήνυμα να είναι πιο αδύναμη η κυβέρνηση την επόμενη μέρα», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έλαβε εντολή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές «για πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα μας φέρουν σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Τις υλοποιούμε πιστεύω με μεγάλη συνέπεια και αν δείτε αυτά τα οποία έχουμε κάνει τους πρώτους εννέα μήνες, θα διαπιστώσετε ότι δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Με την ίδια, θα έλεγα, αυτοπεποίθηση θέλουμε να συνεχίσουμε και μετά τις ευρωεκλογές».

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Άρης Πορτοσάλτε: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, πρώτα απ΄ όλα. Λοιπόν, αυτό είναι μια κατάκτηση, φαντάζομαι ότι θα έρθει πια και στις εθνικές εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως έλεγα και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πριν από λίγο, κ. Πορτοσάλτε, προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε και τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όταν ψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο. Bρήκαν πρόσχημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν ούτε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.

Αλλά καθώς βλέπετε ότι η διαδικασία μέχρι στιγμής -και νομίζω ότι έτσι θα ολοκληρωθεί κιόλας- έχει οργανωθεί με άψογο τρόπο, θεωρώ δεδομένο ότι όταν θα επιχειρήσουμε -και θα το κάνουμε άμεσα μετά τις ευρωεκλογές- να επεκτείνουμε την επιστολική για τους εκτός επικρατείας Έλληνες στις εθνικές εκλογές, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμφωνήσουν και θα φτάσουμε στις 200 ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να μπορεί αυτό να γίνει πράξη στις εθνικές εκλογές.

Για τα ζητήματα της δυνατότητας χρήσης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές εντός Ελλάδος, υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε. Εφόσον μπορούμε να το επιλύσουμε, προφανώς και θα θελήσουμε να επεκτείνουμε και αυτή τη δυνατότητα, όπως έχει γίνει ήδη, και στους εντός επικρατείας.

Γιατί θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας, νέα παιδιά που ενδεχομένως να δουλεύουν σεζόν -έχω συναντήσει μαθητές Πανελληνίων που μου είπαν ότι θα ψηφίσουν επιστολικά, γιατί πολύ απλά δεν θέλουν εκείνη την ημέρα να πηγαίνουν στο εκλογικό κέντρο, εν μέσω εξετάσεων-, σε εκλογές χαμηλής συμμετοχής όπως είναι οι ευρωεκλογές, το γεγονός ότι δώσαμε αυτή τη θεσμική δυνατότητα να διευρύνουμε την ψήφο ενισχύει τελικά τη Δημοκρατία μας.

Άρης Πορτοσάλτε: Έβλεπα το σποτ σας που έχετε βγάλει, το πρώτο, και θέλω να σταθώ σε ένα σημείο το οποίο μου άρεσε πολύ και το σχολίαζα νωρίς το πρωί.

Σας βλέπω, λοιπόν, να διαπιστώνετε, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ότι το βαθύ κράτος αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις και να συστήνετε στον Πρωθυπουργό της χώρας να προχωρήσει σε πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως τις περιμένουμε.

Έχετε, μπορεί να πει κάποιος μια κριτική, την άκουγα χθες από τον συνάδελφό μου, τον Μάνο Βουλαρίνο -εμείς προσπαθούμε να σας τονώσουμε να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις, κ. Πρωθυπουργέ-, ότι δεν είναι και πολύ τολμηρές ή ότι οι τολμηρές αμφισβητούνται ως προς την τολμηρότητά τους και άρα πρέπει να γίνουν και άλλες περισσότερες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε λάβει μία εντολή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές για πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα μας φέρουν σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Τις υλοποιούμε πιστεύω με μεγάλη συνέπεια και αν δείτε αυτά τα οποία έχουμε κάνει τους πρώτους εννέα μήνες, θα διαπιστώσετε ότι δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Με την ίδια, θα έλεγα, αυτοπεποίθηση θέλουμε να συνεχίσουμε και μετά τις ευρωεκλογές.

Γι΄ αυτό πιστεύω ότι και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερα θα μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή.

Αλλά και τόσο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Διότι τι μας λέει η αντιπολίτευση; Δεν λέει τίποτα για την Ευρώπη, λέει ουσιαστικά: «καταψηφίστε την κυβέρνηση, στείλτε μήνυμα να είναι πιο αδύναμη η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα μίας μεταρρύθμισης την οποία μπορεί να μην την έχετε καν συζητήσει: βρέθηκα πριν από δύο μέρες στην Κομοτηνή, όπου εκπαιδεύονται τα πρώτα 450 στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας. Η Δικαστική Αστυνομία, πολύ σημαντική για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, για την ασφάλεια στα δικαστήρια, και βέβαια απαλλάσσει και την ίδια την Αστυνομία από μία αρμοδιότητα η οποία δεν θα έπρεπε να αποτελεί, θα έλεγα, κύριο έργο της Ελληνική Αστυνομίας.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα εξοικονομηθούν και ανθρώπινοι πόροι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε πότε επιχείρησε το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά να δημιουργήσει Δικαστική Αστυνομία; Το 1836, επί Όθωνα, 188 χρόνια χρειάστηκαν.

Το αναφέρω μόνο ως ένα παράδειγμα μίας μεταρρύθμισης ανάμεσα σε πολλές άλλες οι οποίες επιτέλους υλοποιούνται. Και είναι μια μεγάλη προσπάθεια να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Διότι καθώς συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αξιολογήσουμε αυτή την πορεία.

Η Ελλάδα ωφελήθηκε πολύ από την Ευρώπη, αλλά αν συγκρίνουμε την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, χώρες που μπήκαν πολύ φτωχότερες στην Ευρώπη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπολειπόμαστε. Και ήρθε η ώρα να κάνουμε μεγάλα άλματα και τα μεγάλα άλματα…

Διαβάστε ακόμη: