Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα της Αιγύπτου-και άρα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής-ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Μετά το πέρας των συναντήσεων, αναμένεται να υπογραφεί μια συμφωνία Ε.Ε.-Αιγύπτου, με βάση την οποία η σχέση των δύο μερών θα αναβαθμιστεί σε στρατηγική.

Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Κομισιόν στην Αίγυπτο θα βρίσκονται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Βέλγος πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. Αλεξάντερ Ντε Κροο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αυστριακός καγκελάριος Κάρλ Νεχάμερ. Λίγο μετά τη 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί διμερώς με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο διατηρεί στενή προσωπική σχέση, ενώ μετά τις 14:30 θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες και με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ως προς το μεταναστευτικό, Ε.Ε. και Αίγυπτος θα συμφωνήσουν σε ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στήριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών. Είναι προφανές ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θα ήθελε να «λυγίσει» η Αίγυπτος και να αποκτήσει η Ευρώπη ένα ακόμα πρόβλημα στα νότια σύνορα της.

Το χρηματοδοτικό πακέτο

Στο τραπέζι είναι η παροχή ενός ευρωπαϊκού πακέτου χρηματοδότησης περίπου 7,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία δέχεται απανωτά πλήγματα, πρωτίστως από τη σημαντική κάμψη διελεύσεων εμπορικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ, λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν κοινοτικές πηγές, στόχος της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής στήριξης είναι η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ψηφιοποίησης, της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης Ε.Ε- Αιγύπτου.

Η Ε.Ε. έτσι βάζει το δικό της «λιθαράκι» για την οικονομική στήριξη της Αιγύπτου σε μια δύσκολη στιγμή, κατά την οποία θα λάβει και βοήθεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η σημασία της Αιγύπτου

Ομολογουμένως, εδώ και μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά και στις συζητήσεις του με άλλους ηγέτες που έχουν άξονα τον εν εξελίξει πόλεμο στη Γάζα, επισημαίνει την ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Αιγύπτου. Υπάρχει, άλλωστε, η ανησυχία ότι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να περάσουν προς την Αίγυπτο, η οποία δέχεται μεταναστευτικές πιέσεις και από άλλες χώρες της Αφρικής.

Υπό αυτή την έννοια, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης της Αιγύπτου και της προώθησης της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ε.Ε. και για την σταθερότητα στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα σύναψε το 2022 διμερή συμφωνία με την Αίγυπτο για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.

Ευρύτερα, η Ελλάδα διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν στρατηγικό βάθος και αυτοτέλεια, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναθερμάνει τις επί σειρά ετών «παγωμένες» τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις. Και με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή που διαδραματίζει η Ελλάδα, θέλει να παίξει και καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για στήριξη της Αιγύπτου.

Τα ενεργειακά

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα ήταν και η πρώτη που ανέδειξε την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που μπορεί να μεταφέρει καθαρή ενέργεια στην Ε. Ε. και το οποίο εντάχθηκε στα πρότζεκτ κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμη: