Στην Κύπρο έφτασε αυτή την εβδομάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές στη διερεύνηση υποθέσεων σε σχέση με παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωσταντίνος Λετυμπιώτης, οι εμπειρογνώμονες πραγματοποιούν συναντήσεις με όλες τις αρμόδιες αρχές και φορείς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης για το θέμα άφιξης εμπειρογνωμόνων για να υποβοηθήσουν τις κυπριακές αρχές στα θέματα των ερευνών για την οικονομία, ο Λετυμπιώτης δήλωσε ότι βρίσκονται στην Κύπρο οι εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε και μια εθιμοτυπική συνάντηση μαζί τους με την άφιξή τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πραγματοποιούν συναντήσεις με όλες τις αρμόδιες αρχές και αρμόδιους φορείς, και ότι «αποστολή τους είναι να συνδράμουν στις διαδικασίες διεξαγωγής αυτών των ερευνών, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές σύμφωνα και με την εμπειρία που έχουν στην διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και να εντοπίσουν τυχόν ζητήματα βελτίωσης ως προς τις διαδικασίες η τον τρόπο διερεύνησης αυτών των εγκλημάτων».

Ερωτηθείς από ποια υπηρεσία των ΗΠΑ είναι οι εμπειρογνώμονες, ο Λετυμπιώτης τόνισε ότι δεν μπορεί τη δεδομένη στιγμή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ότι οι εμπειρογνώμονες θα μείνουν για κάποιες ημέρες, αλλά θα επανέλθουν και θα έρχονται και άλλοι που θα μπορούν να βοηθήσουν στο έργο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το κλιμάκιο αποτελείται από έξι εμπειρογνώμονες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι την επομένη της κυκλοφορίας των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την έρευνα “Cyprus Confidential” του ICIJ για την εμπλοκή της Κύπρου σε σχέση με παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο ίδιος ζήτησε την κάθοδο στην Κύπρο ομάδας ειδικών από τρίτη χώρα, οι οποίοι έχουν εμπειρίες σε σχέση με τέτοιου είδους θέματα.

Διαβάστε ακόμη: