Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε με 29 ψήφους και υπέρ ψήφισαν 24 από τους παρόντες βουλευτές.

Η Κυπριακή Βουλή καταψήφισε σήμερα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2021.

Η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος έκρινε το αποτέλεσμα καθώς η αρνητική ψήφος προήλθε λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να παραδώσει στον Γενικό Ελεγκτή φακέλους κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων επενδυτών, οι οποίοι απέκτησαν «χρυσά» διαβατήρια.

Δεν θα μπορούσε να δώσει τους φακέλους εξήγησε η κυβέρνηση καθώς έχει γνωμάτευση του γενικού Εισαγγελέα που το απαγορεύει λόγω της έρευνας που διεξάγεται από τετραμελή ερευνητική επιτροπή που διόρισε.

57 χρόνια πριν, το 1963 ο προϋπολογισμός είχε πάλι καταψηφιστεί από τους Τουρκοκύπριους βουλευτές, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει πλήρως από την Βουλή, μετά από οδηγίες της Άγκυρας στο πλαίσιο της πολιτικής της για διχοτόμηση.

Η κυβέρνηση της Κύπρου θεωρεί ότι το κράτος μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά καθώς δημιουργείται μια πρωτόγνωρη κατάσταση με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν, αφού υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το Προεδρικό Πολιτειακό Σύστημα της Κύπρου δεν οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης καθώς κατά κανόνα οι κυβερνήσεις στη Κύπρο δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.