Ανακοίνωση εξέδωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τα Pandora Papers.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει τα ακόλουθα:

-Τα Pandora Papers αφορούν σε έγγραφα που χρονολογούνται από το 2015 και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μεμπτή δραστηριότητα που αφορά 35 νυν και πρώην ηγέτες όπως και 330 δημόσιους αξιωματούχους.

-Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέν μεμπτό εντοπίζεται.

Καμία Εμπλοκή

Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει. Όπως ξεκάθαρα καταγράφει η έρευνα ο Πρόεδρος ούτε μετείχε στη δημιουργία ούτε και είχε ή έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση, εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών κέλυφος, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες.

Συνεπώς, η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας.

Στη λίστα το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ίδρυσε νομική εταιρεία που φέρεται να παρουσιάζει «εικονικούς» ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες. Ωστόσο, ο κύπριος πρόεδρος, με δήλωσή του, αρνείται κατηγορηματικά την κατάθεση παραπλανητικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» το οποίο ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλέον διαχειρίζονται οι δύο κόρες του, σύμφωνα με την έρευνα φέρεται να βοήθησε τον Ρώσο ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ να κρύψει σχέση ιδιοκτησίας του με τέσσερις υπεράκτιες εταιρείες. Το δικηγορικό γραφείο αρνείται κατηγορηματικά την κατάθεση παραπλανητικών στοιχείων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφέρει πως αν και ήταν μέτοχος του γραφείο μέχρι και την εκλογή του στην προεδρία το 2013, δεν είχε κανένα ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες του γραφείο, αφότου ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ το 1997.

«Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε κατηγορίες αφορούν τους χειρισμούς υποθέσεων του πρώην δικηγορικού μου γραφείου», σημείωσε ο κύπριος πρόεδρος στον Guardian.

Στο δημοσίευμα του μέσου αναφέρεται πως δεν υπάρχει υπόνοια ότι ο κ. Αναστασιάδης εμπλέκεται στους χειρισμούς του γραφείου αλλά ο Guardian εξετάζει εάν είναι «σοφό» ο πρόεδρος ενός κράτους να επιτρέπει σε δικηγορική εταιρεία να ενεργεί χρησιμοποιώντας το όνομά του την ώρα που ο ίδιος είναι πολιτικό πρόσωπο.