Στη Κύπρο βρίσκεται από σήμερα η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στόχος της κυρίας Λουτ είναι η προετοιμασία του εδάφους για την σύγκληση άτυπης διάσκεψης (5+1) ώστε να συζητηθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί πως να για να συγκαλέσει νέα συνδιάσκεψη θα πρέπει να υπάρχουν εχέγγυα για επιτυχία της και αυτό ακριβώς διερευνά η κα Λουτ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αποστείλει επιστολή για το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ με συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της πρωτοβουλίας του κ. Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Αναστασιάδης προτείνει συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν κα κάνουν με την Αμμόχωστο, το λιμάνι της πόλης, το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και τις επαφές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Εξάλλου, οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεως συζητήθηκαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

«O Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την εν εξελίξει προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020», αναφέρεται στην ανάρτηση.