Με χαμηλές προσδοκίες αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμμετοχή των δυο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Η άτυπη διάσκεψη αποτελεί κρίσιμο τεστ για το Κυπριακό και πραγματοποιείται στη σκιά της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και των πιέσεων που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι θέσεις Κύπρου – Τουρκίας

Με τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, τις αποφάσεις ΕΔΑΔ, αλλά και επιχειρήματα που αφορούν το θέμα της Αμμοχώστου προσέρχεται στην άτυπη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται με ξεκάθαρες θέσεις λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, και υποστηρίζοντας μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει την στήριξη της Άγκυρας, προτάσσει το σενάριο της «κυρίαρχης ισοτιμίας», δηλαδή της λύσης δύο κρατών.

Στις πρώτες διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες την Τρίτη, κατά την έναρξη της άτυπης συνάντησης, θα καταγραφούν οι πρώτες τοποθετήσεις των δύο πλευρών, όμως σημασία έχουν και οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν την Τετάρτη, διμερείς αλλά και τριμερείς.

Ευελιξία ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο

«Δημιουργικότητα και ευελιξία» από όλες τις πλευρές ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το Foreign Office, κατά την παρουσία και τις επαφές του στη συνάντηση, ο κ. Ράαμπ θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού.

Την ευχή η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη να παράσχει «νέα ελπίδα για μια λύση και για την επανένωση της Κύπρου μέσα από διαπραγματεύσεις» εξέφρασε η φιλοκύπρια Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς.

«Οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται σε μακροχρόνια αποδεκτές αρχές, δηλαδή (στις αρχές) ενός διζωνικού, δικοινοτικού, ομοσπονδιακού κράτους με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Οποιαδήποτε απόπειρα να σχηματιστεί μία χαλαρότερη συνομοσπονδιακή διευθέτηση θα προκαλούσε μόνιμη διχοτόμηση του νησιού και δεn θα ήταν ποτέ αποδεκτή», τόνισε σε δήλωσή της η κα Βίλιερς.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ξεκινά με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Κύπρου)θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Τατάρ και στις 18:00 (19:00 ώρα Κύπρου) η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στις 20:45 (21:45 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, γύρω στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης, συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

https://radar.gr/article/102414/n-dendias-pame-gia-to-kalytero-ayrio-stin-pentameri

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.