Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της μέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

 

«Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 C.

H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.