Κύμα καύσωνα συνεχίζει να πλήττει τις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Κάτω Ιταλία και αναμένεται να αγγίξει τους 46 βαθμούς στην Σικελία. Στην δε Καλαβρία και στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα καταγραφούν 41 βαθμοί.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία στην Ιταλία

Παράλληλα, σε μεγάλες πόλεις όπως την Ρώμη, το Μιλάνο, την Βενετία, το Τορίνο και την Φλωρεντία, η υγρασία αγγίζει το 80%, προκαλώντας άπνοια, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα, η Πολιτική Προστασία θα είναι σε επιφυλακή, σε τρεις πόλεις της χώρας: στην Ανκόνα και το Καμπομπάσο της κεντρικής Ιταλίας, όπως και στην Κατάνη της Σικελίας.

Οι Ιταλοί γιατροί συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους και όσους πολίτες υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι, κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Σε κλοιό καύσωνα και η Κύπρος

Θερμή αέρια μάζα επηρεάζει από τη Δευτέρα την περιοχή της Κύπρου με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, χθες, ο καιρός ήταν κυρίως αίθριος και θερμός, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα υπήρξαν παροδικά αυξημένες νεφώσεις, ενώ δεν αποκλειόταν και η μεμονωμένη βροχή, νωρίς το απόγευμα.

Η θερμοκρασία έφτασε περίπου τους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, 35 βαθμούς στα νότια, τα ανατολικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 34 στα δυτικά παράλια και περίπου στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Παρόμοιες θερμοκρασίες σημειώθηκαν και προχθές, με τον υδράργυρο να φτάνει σε πολλές περιοχές της χώρας τους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου, κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες, και τους 25 με 30 βαθμούς κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Ιστορικό κύμα ζέστης» σε ΗΠΑ και Καναδά

Σχολεία και εμβολιαστικά κέντρα κατά του covid-19 έκλεισαν, αθλητικοί αγώνες αναβλήθηκαν και οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρους με κλιματισμό. Στο δυτικό τμήμα του Καναδά και των ΗΠΑ η θερμοκρασία έσπασε ξανά τη Δευτέρα, «ιστορικά» ρεκόρ λόγω ενός «θόλου ζέστης» που προκαλεί πρωτόγνωρο καύσωνα στην περιοχή.

Στο Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον και το Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον, δύο πόλεις στις βορειοδυτικές ΗΠΑ γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους, ο υδράργυρος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1940 που τηρούνται αρχεία. Στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας, η θερμοκρασία ήταν 46,1 βαθμοί Κελσίου, έπειτα από το ρεκόρ των 44,4 βαθμών την Κυριακή. Στο Σιάτλ ο υδράργυρος έδειξε 41,6 βαθμούς, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Αντίστοιχη η κατάσταση και στον δυτικό Καναδά. Στο Λάιτον, ένα χωριό βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έσπασε το ρεκόρ της Κυριακής αφού υδράργυρος έφτασε τους 47,9 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Καναδά μετά το κύμα καύσωνα του 1937, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στην περιοχή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει χώρους με κλιματισμό όπου μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες.

«Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», προειδοποίησε η υπηρεσία Περιβάλλοντος Καναδά εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολομβία, Αλμπέρτα και κάποιες περιοχές των επαρχιών Σασκάτσουαν, Βορειοδυτικά Εδάφη και Γιούκον, που συνορεύει με την Αλάσκα. «Είμαστε η δεύτερη πιο κρύα και πιο χιονισμένη χώρα παγκοσμίως», οπότε δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή «την πολύ ξηρή ζέστη της ερήμου», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων και οι Αμερικανοί υποφέρουν από τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες. «Αυτό το επίπεδο ζέστης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποίησε η NWS. Η αγορά του Σιάτλ, η Ballard Farmers Market, αναγκάστηκε να κλείσει, για πρώτη φορά «λόγω της ζέστης», εξήγησε ο διευθυντής της Νταγκ Φαρ. «Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει λόγω του χιονιού», προσέθεσε.

Η εταιρεία Amazon ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει μέρος των κεντρικών της γραφείων στο Σιάτλ, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, για το κοινό ώστε να μπορέσουν να δροσιστούν οι πολίτες. Τα περισσότερα σπίτια στην πόλη αυτή δεν διαθέτουν κλιματιστικό, καθώς η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο είναι 19 βαθμοί. «Στους 21 βαθμούς είναι μια καλή ημέρα, όλος ο κόσμος βγαίνει έξω με σορτς και μπλουζάκι, αλλά αυτό είναι παράλογο», δήλωσε κάτοικος του Σιάτλ, προσθέτοντας ότι «αισθάνομαι σαν να είμαι στην έρημο».

Και στο Πόρτλαντ πολλοί κάτοικοι αναζήτησαν δροσιά στους κλιματιζόμενους χώρους που άνοιξαν οι αρχές της πόλης για το κοινό. Η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τη μεγάλη ξηρασία στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ευνόησαν το ξέσπασμα πολλών πυρκαγιών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η «Lava Fire», στα σύνορα του Όρεγκον με την Καλιφόρνια, είχε καταστρέψει ως χθες, Δευτέρα, το πρωί περίπου 6.000 στρέμματα, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν κάποιους κατοίκους από τα σπίτια τους και να κλείσουν έναν εθνικό οδικό άξονα.

Το ασυνήθιστο μετεωρολογικό μοντέλο του θόλου ζέστης

Αυτό το κύμα ζέσης προκάλεσε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «θόλος ζέστης», όταν υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό αέρα στην περιοχή. Ένα τόσο έντονο φαινόμενο όσο αυτό που παρατηρείται αυτή την περίοδο είναι «εξαιρετικά σπάνιο στατιστικά, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι το αναμένουμε μία φορά κάθε χίλια χρόνια κατά μέσο όρο», έγραψαν μετεωρολόγοι στην Washington Post. «Όμως, η κλιματική αλλαγή κατέστησε αυτού του είδους τα σπάνια φαινόμενα πιο πιθανά».

Σύμφωνα με τον Νικ Μποντ, κλιματολόγο στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουάσινγκτον, η κλιματική αλλαγή σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά «δευτερεύων». «Βασική αιτία είναι αυτό το πολύ ασυνήθιστο μετεωρολογικό μοντέλο» του θόλου ζέστης, εξήγησε ο ίδιος. Ωστόσο «η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες εδώ έχουν σημειώσει άνοδο», κάτι που «κατέστησε ακόμη πιο σοβαρό αυτό το επεισόδιο ζέστης».