Σε επιτήρηση βρίσκεται η Πελοπόννησος, καθώς από τα τέλη Ιουνίου καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει αναβαθμίσει την περιοχή ως υψηλής παραβατικότητας, καθώς έχει διαπιστώσει μη έκδοση αποδείξεων σε δωμάτια ενοικίασης, εστιατόρια, αλλά και είδη δώρων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών στην περιφέρεια της Πελοποννήσου και ήδη κλιμάκια σαρώνουν όλη την περιοχή, κυρίως τις περιοχές όπου διαπιστώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ανά τρεις ημέρες διαφορετικά κλιμάκια επισκέπτονται την ίδια περιοχή. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ουσιαστικά οι ελεγκτές λειτουργούν με κυκλικό σχήμα, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν τα ίδια κλιμάκια στις ίδιες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και περιπτώσεις περίεργων συναλλαγών, ενώ οι ελεγκτές που επιλέγονται είναι από άλλες περιφέρειες της χώρας.

Η μη έκδοση απόδειξης δεν αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή αλλά κανόνα, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να προσκομίζουν στους πελάτες δελτία παραγγελιών (αντί απόδειξης), ενώ δεν λείπουν και οι συναλλαγές. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 50 ευρώ γίνεται μία έκπτωση των 5 ευρώ και, φυσικά, χωρίς απόδειξη. Ετσι λοιπόν ο καταστηματάρχης κερδίζει τον ΦΠΑ, ενώ το εισόδημα μπαίνει στην τσέπη του αφορολόγητο.

Αντιθέτως στα νησιά, που επίσης είναι έντονη η παρουσία των ελεγκτών, φαίνεται ότι έχει εμπεδωθεί κάποιο κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης μια και οι καλοκαιρινές αποβάσεις ελεγκτών και τα λουκέτα έχουν φοβίσει τους καταστηματάρχες. Το περυσινό έτος είχε καταγραφεί ρεκόρ λουκέτων στα νησιά Ανδρος και Πάρος. Φέτος τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτά τα δύο νησιά κόβουν αποδείξεις.

Οι ελεγκτές διαθέτουν τα αναβαθμισμένα tablet, στα οποία έχουν εγκατασταθεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου που διαθέτει η φορολογική διοίκηση. Με τη βοήθεια του «ΕΛΕΓΧΟΣLIVE», οι εφοριακοί, την ώρα του ελέγχου, θα βλέπουν στην οθόνη του tablet τους το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, θα διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις, ενώ θα εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου. Ειδικότερα, με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι φοροελεγκτές έχουν τη δυνατότητα:

1. Να ελέγχουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά scanners χειρός (Qrscanners).

2. Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα MYDATA και στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑ∆Ε.

3. Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Τι έχουν βρει

Η νέα Γενική ∆ιεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών που συστάθηκε το προηγούμενο έτος έχει αλλάξει τις διαδικασίες των ελέγχων. Ουσιαστικά, οι ελεγκτές ξεκινούν από την τελευταία χρήση και πηγαίνουν προς τα πίσω, μέχρι το σημείο όπου οι υποθέσεις παραγράφονται. Τα αποτελέσματα όπως προαναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ήδη έχουν βεβαιωθεί, μόνο από τους ελέγχους στους πλούσιους φορολογούμενους και στις μεγάλες επιχειρήσεις, φόροι και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 440 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

1. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει εκδώσει 606 νέες εντολές ελέγχου, ενώ άλλοι 1.099 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Με βάση τα στοιχεία έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 25,42 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ ασχολούνται με 27 υποθέσεις αγοραπωλησιών μεγάλης αξίας ακινήτων.

2. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει εκδώσει 570 νέες εντολές ελέγχου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 154 υποθέσεις Με βάση τα στοιχεία έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 223,62 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 43,99 εκατ. ευρώ.

3. Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) έχουν εκδώσει 4.053 νέες εντολές ελέγχου, έχουν, δε, ολοκληρωθεί 2.900 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν 219,10 εκατ. ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων, ενώ έχουν εισπραχθεί 23,48 εκατ. ευρώ.

4. Σε διάστημα ενός μήνα, έχουν υποβληθεί 135 αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, με τον συνολικό όγκο των ελεγχόμενων υποθέσεων να φτάνει στα 500,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: