Στις αναταραχές που προκλήθηκαν στις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών το περασμένο Σαββατοκύριακο, μεταξύ άλλων χωρών και στην Ελλάδα, αναφέρεται η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesshau.de.

Όπως παρατηρεί, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «για την ώρα στην Ελλάδα και την Κύπρο διοργανώνονται διαδηλώσεις κατά των εκστρατειών εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, κάποιες εκ των οποίων καταλήγουν στη βία».

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αντιτίθενται στον εμβολιασμό είναι θρησκόληπτοι και ακροδεξιοί. Βγαίνουν στους δρόμους από τότε που η (ελληνική) κυβέρνηση αύξησε την πίεση προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες ενόψει νέας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων». Η ιστοσελίδα ωστόσο, σημειώνει ότι «και στην Ελλάδα, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού».

Διαδηλώσεις αρνητών της πανδημίας αλλά και αντιεμβολιαστών σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης

Στη Γαλλία, διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια και καρέκλες, την ώρα που οι αστυνομικοί περνούσαν στην αντεπίθεση εκτοξεύοντας σπρέι πιπεριού. Οι μάχες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ήταν σώμα με σώμα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη θέσπιση υγειονομικού πιστοποιητικού.

Στη Βρετανία, ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Λονδίνου. Οι διαδηλωτές, χωρίς να φορούν μάσκες, τράνταζαν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετήσει αστυνομικοί. Οι Βρετανοί είναι έξαλλοι για την αναγκαστική καραντίνα που έχει επιβληθεί σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω εφαρμογής, μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Από την άλλη, στην Ιταλία, διαδηλώσεις χωρίς επεισόδια έγιναν σε Ρώμη, Μιλάνο και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας. Τα κύρια συνθήματα που ακούστηκαν ήταν κατά του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για το πράσινο πάσο που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους κλειστούς χώρους μόνο σε εμβολιασμένους από 6 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως διαδηλώσεις υπήρχαν και στην Αυστραλία, αν και δεν ανήκει στην Ευρώπη. Χωρίς μάσκες και κρατώντας πανό, περισσότεροι από 3.000 αρνητές κατέκλυσαν την κεντρική λεωφόρο του Σίδνεϋ. H κατάσταση βγήκε σύντομα εκτός ελέγχου. Οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε έφιππους αστυνομικούς οι οποίοι πέταξαν εναντίον τους γλάστρες και μπουκάλια.