Κάποιες χώρες προχωρούν σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αναγκάζοντας σε ακυρώσεις ταξιδιών, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Trivago, παρατηρείται ένα κύμα ακυρώσεων σε κρατήσεις καταλυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που οι επαγγελματίες του χώρου ανησυχούν ότι θα αναστρέψει την ανάκαμψη του τουρισμού, που με δυσκολία μόλις είχε ξεκινήσει, ακριβώς πάνω στην έναρξη μιας σημαντικής εορταστικής περιόδου.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: ο ρυθμός ακύρωσης αυξήθηκε κατά 35% από τον Νοέμβριο, και οι προγραμματισμός ταξιδιών μειώθηκε κατά 10%. Παράλληλα, όσοι όντως σκοπεύουν να ταξιδέψουν, στρέφονται κυρίως σε εγχώριους προορισμούς. Οι ακυρώσεις δεν οφείλονται μόνο στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που τυχόν έχουν επιβληθεί στους προορισμούς, αλλά και στον ίδιο τον φόβο της Όμικρον, που οδηγεί σε ακυρώσεις events, συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων, ενόψει των γιορτών, ακόμα και εκθέσεων ή αθλητικών γεγονότων.

Κατά την Trivago, εκτός από τις ακυρώσεις, καταγράφεται και μια επιβράδυνση του συνολικού εορταστικού προγραμματισμού ταξιδιών. Αυτήν την περίοδο, η αύξηση των προγραμματισμών προχωρά μόνο κατά 4%, από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε η νέα παραλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια περίοδο του 2019, το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 34,7%.

Μείωση 35% στις πτήσεις

Τα στοιχεία αυτά συμφωνούν και με εκείνα που αφορούν τις αναζητήσεις πτήσεων, τουλάχιστον από την πλευρά του ταξιδιωτικού κοινού των ΗΠΑ. Οι αναζητήσεις μειώθηκαν τουλάχιστον 35% την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Μία μέρα ακριβώς πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ για την παραλλαγή Όμικρον, αυτό το ποσοστό βρισκόταν στο 25%.

Η ίδια τάση παρατηρείται και στην Ελλάδα, όπου τα ξενοδοχεία είχαν μια καλή φθινοπωρινή σεζόν, που ξεπέρασε και την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ακόμα και στην Αθήνα, όπου το τελευταίο διάστημα ανοίγουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Όμως, η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται και εδώ κάποιες ακυρώσεις, ενώ μειώνεται και το ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό διαφόρων εκδηλώσεων – κάτι που παρατηρείται και στο εξωτερικό.

Πάντως, η παγκόσμια αυτή τάση φανερώνει το μέγεθος της ανησυχίας για τη νέα τροπή της πανδημίας, το οποίο μεταφράζεται σε μια σειρά κινήσεων που συμφωνούν με τις ακυρώσεις που καταγράφονται στον τουρισμό. Για παράδειγμα, η Citigroup έστειλε ένα υπόμνημα στους υπαλλήλους της στη Νέα Υόρκη, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, ότι έχουν την επιλογή να εργαστούν αν θέλουν από το σπίτι κατά την περίοδο των γιορτών

Η Goldman Sachs αποφάσισε, επίσης στη Νέα Υόρκη να ακυρώσει τα χριστουγεννιάτικα εταιρικά πάρτι της, ενώ η Apple δήλωσε ότι θα μεταφέρει την ημερομηνία επιστροφής στο γραφείο πιο αργά, χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς για πότε.