Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει και μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός θα έχει δομικά και εκλογικά χαρακτηριστικά. Η αξιοποίηση βουλευτών από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, ιδιαίτερα σε θέσεις υφυπουργών, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού. Αλλαγές θα γίνουν και σε μια σειρά από κρίσιμα υπουργεία.

Oι αμετακίνητοι

Στο Μαξίμου έχουν καταλήξει στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούνται αμετακίνητα. Πρόκειται για τους υπουργούς: Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων Κώστα Καραμανλή, Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, ακολουθεί δική του ατζέντα, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση.Στο Μαξίμου καταλογίζουν στον Νίκο Δένδια ευθύνες για την υπονόμευση των σχέσεων με τη Γερμανία μετά τις εμπρηστικές του δηλώσεις για το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία.
Βέβαια, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Μάιο ίσως διασώσει τον Νίκο Δένδια, γιατί το Μαξίμου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χρεωθεί μια ηρωική έξοδο του Νίκου Δένδια που θα τον καθιστά αυτομάτως και δελφίνο.

Τα σχέδια

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η μετάθεση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Παιδείας.
Στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αυτονόμηση του υπουργείου Ενέργειας, στο οποίο πιθανότατα θα τοποθετηθεί η Νίκη Κεραμέως, ενώ στο Περιβάλλοντος επικρατέστερος είναι ο Γ. Γεραπετρίτης.
Στο υπουργείο Τουρισμού, από το οποίο απομακρύνεται ο Χάρης Θεοχάρης, επικρατέστεροι διάδοχοι εμφανίζονται η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Οι αλλαγές θα πάρουν χαρακτηριστικά καραμπόλας στην περίπτωση κατά την οποία μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του θα είναι τεχνοκράτης, προκειμένου να σηματοδοτήσει η νέα κυβέρνηση την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προβληματικές σχέσεις

Οι σχέσεις του Μαξίμου με τον Βασίλη Κικίλια είναι προβληματικές, αλλά το γεγονός ότι παραμένει στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων υπουργών φαίνεται ότι τον διασώζει.
Άλλωστε, ενδεχόμενη αντικατάστασή του υπάρχει κίνδυνος να εκληφθεί ως αποτυχία στη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας.
Στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιηθούν ο Άγγελος Συρίγος, τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα το Μαξίμου, ο Σπήλιος Λιβανός, ο διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης, καθώς και ο πολύ δραστήριος βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου.

Ψάχνουν τα κατάλληλα άτομα

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις και για την αξιοποίηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος, με την εμπειρία που απέκτησε στη θέση του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν χρήσιμος σε ένα από τα υπουργεία που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
Βέβαια, το Μαξίμου προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο κρατούν ως εφεδρεία σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί απομάκρυνση του Νίκου Δένδια.
Πιθανή θεωρείται και η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε παραγωγικό υπουργείο.
Ο ίδιος επιδιώκει τη μετακίνηση, αλλά στο Μαξίμου δεν έχουν βρει ακόμα κατάλληλο πρόσωπο για την αντικατάστασή του.

Ριζικές αλλαγές στους υφυπουργούς

Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν στην κυβέρνηση βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες που δεν εκπροσωπούνται στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να τοποθετηθούν σε θέσεις υφυπουργών βουλευτές από Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Άρτα, Πειραιά. Κομμένοι θεωρούνται οι περισσότεροι από τους τεχνοκράτες που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις υφυπουργών γιατί δεν έδειξαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καν ουσιαστικές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να είναι διακοσμητικοί.

Πρώτος στη λίστα για απομάκρυνση

Όπως πληροφορούμαι εγκύρως, ο ανασχηματισμός θα επεκταθεί και σε διάφορα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Πρώτος στη λίστα για απομάκρυνση είναι ένας παράγοντας που έπεισε το Μαξίμου ότι ανακάλυψε τον μεγαλοεπενδυτή που θα κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Μάλιστα οργανώθηκε σόου με τη διαδικτυακή σύνδεση του εν λόγω επενδυτή με τον πρωθυπουργό για να διαφημιστεί η… μεγαλεπήβολη επένδυση.
Τελικά ο επενδυτής ήταν ένας Κοσοβάρος με δραστηριότητες στο Αφγανιστάν και με εταιρία στη Γερμανία που βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα σχετικά, ζήτησε να πέσουν κεφάλια.

Η επόμενη μέρα

Στο Μαξίμου θεωρούν κρίσιμη την επόμενη μέρα του ανασχηματισμού. Γιατί η διαχείριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ειδικά των βουλευτών που δεν θα υπουργοποιηθούν δεν είναι εύκολη υπόθεση.Οι βουλευτές γνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός είναι εκλογικός και δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Γιαυτό θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα που επικρατεί σήμερα ανάμεσα σε βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη. Σε πολλές περιπτώσεις οι βουλευτές δεν γίνονται δεκτοί όχι μόνο από υπουργούς, αλλά ούτε και από τους γενικούς γραμματείς. Το καθεστώς αυτό θα επιχειρηθεί να αλλάξει προκειμένου να σταματήσει η γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.