Σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τσαβούσογλου είπε ότι για την επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να συμβάλουν όλοι και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. «Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με άδικο τρόπο αντίθετα με τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα η ΕΕ πήρε το μέρος της Εληνοκυπριακής πλευράς και αγνόησε τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής πλευράς», υποστήριξε. Υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα η Ε.Ε να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε άλλωστε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συναντήσεις η Ε.Ε συμμετείχε ως παρατηρητής.

«Τώρα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση 5+1. Στόχος αυτής της συνάντησης – ήταν δική μας πρόταση – είναι να δούμε εάν υπάρχει έδαφος μεταξύ των πλευρών για διαπραγματεύσεις. Επειδή η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και επειδή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, ειδικά η “τδβκ” (ψευδοκράτος) δεν θέλει εδώ την ΕΕ. Ας μην δείχνει υπερευαισθησία η ΕΕ λόγω αυτού καθώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Δηλαδή δεν μπορεί να πει δεν θα παρατηρηθούν οι απόψεις μου. Αλλά αν υπάρξει έδαφος διαπραγμάτευσης και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής. Εδώ δεν αποκλείουμε την ΕΕ», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεις για 53 χρόνια αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα. «Τι θα διαπραγματευτούμε για άλλα 53 χρόνια; Γιατί να διαπραγματευτούμε για κάτι που δεν θα συμβεί; Γιατί να καταναλώνουμε την ενέργειά μας; Θα είναι το τέλος του κόσμου εάν υπάρχουν δύο κράτη; », είπε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.