Ένας άνδρας στο  Milwaukee των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι θα πληρώσει 28.000 δολάρια για να παγώσει κρυογονικά το σώμα του μετά τον θάνατό του. Ο εν λόγω άνδρας, ο Dennis Kowalski, είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Κρυονικών στην πολιτεία Wisconsin των ΗΠΑ, το οποίο συντηρεί τα σώματα των ανθρώπων μετά το θάνατό τους. Το ινστιτούτο έχει σήμερα πάνω από 200 ασθενείς σε κρυόσταση (cryostasis).

Τί είναι η κρυονική

Η κρυονική, που θεωρείται ψευδοεπιστήμη από πολλούς,  είναι μια πρακτική μέσω της οποίας σώματα ανθρώπων και ζώων, αμέσως μετά το θάνατό τους, μπορούν να διατηρηθούν σε κρυογονικές θερμοκρασίες για δεκαετίες με την ελπίδα ότι οι επιστήμονες στο μέλλον θα έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για να τα αναζωογονήσουν και να τα επαναφέρουν στη ζωή.

Οι συνθήκες που δημιουργούνται από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να διατηρήσουν τον ιστό για αιώνες, λένε ορισμένες μελέτες.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κρυονικές κλινικές σε όλο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν εκατοντάδες και χιλιάδες δολάρια για να διατηρήσουν το σώμα τους μετά το θάνατο. Προς το παρόν, η κρυονική μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την κήρυξη του θανάτου ενός ανθρώπου.

Όπως το βλέπω εγώ, πριν από 100 χρόνια, όταν σταματούσε η καρδιά κάποιου, ήταν αυτό. Η τεχνολογία δεν ήταν αρκετά προηγμένη για να τον επαναφέρει“, λέει ο Kowalski. “Όμως με τα χρόνια, μάθαμε ότι θα μπορούσατε να κάνετε την καρδιά κάποιου να δουλέψει χειροκίνητα μέσω ΚΑΡΠΑ ή καρδιακής απινίδωσης. Κάτι που κάποτε ήταν αδύνατο έχει γίνει ρουτίνα σήμερα.“.

Αν και απέχει πολύ από την επίτευξη της αθανασίας, η επιστήμη δικαιολογεί την πρακτική της κρυονικής με το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να σταματήσουν τις χημικές αλλαγές για αιώνες και ότι «νομικά νεκρός δεν σημαίνει αμετάκλητα νεκρός».

Αν και η κρυονική έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα με τα χρόνια, δεν είναι μια αναγνωρισμένη διαδικασία από την ιατρική αδελφότητα.

Διαβάστε περισσότερα