Για παράδειγμα, ο αμερικανός κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς δεν θεωρεί επαρκή τα προγράμματα βοήθειας: «Όσον αφορά το μέγεθος του Ταμείου ανάκαμψης, η Ευρώπη είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ. Δεν επαρκεί καθόλου», δήλωσε ο Στίγκλιτς την οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Αυτό θα αντικατοπτρίζεται επίσης στα μεγέθη ανάπτυξης.

Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα οι ισχυρές οικονομίες όπως αυτή της Γερμανία, πρέπει να κάνουν περισσότερα. Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι τώρα καλές, ιδίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων της αγοράς κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Ο Όλιβερ Ράκαου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της βρετανικής εταιρίας ερευνών Oxford Economics στη Γερμανία, έκανε μια παρόμοια δήλωση.

«Εάν συγκριθούν τα ελλείμματα σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης, τότε τα προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης δεν επαρκούν, ακόμη και αν συμπεριληφθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Κατά τη γνώμη μας, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένες», δήλωσε στην «Handelsblatt».

Ο Άχιμ Τρούγκερ, μέλος της επιτροπής σοφών οικονομολόγων, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα: «Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη. Να δοθεί μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στους δήμους, να γίνουν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις για την τόνωση της κατανάλωσης και να επεκταθεί σαφώς η κοινωνικο-οικολογική επενδυτική συνιστώσα του τελευταίου πακέτου οικονομικής ανάκαμψης». Αντίθετα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. Η βιομηχανία τουλάχιστον είναι σήμερα «σχεδόν εκπληκτικά καλή», σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

Σε αυτό προστίθεται το ποσοστό αποταμίευσης των Γερμανών πολιτών, το οποίο αυξήθηκε σχεδόν κατά 17% κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάτι το οποίο είναι πιθανό ότι προοιωνίζεται μια μικρή έκρηξη κατανάλωσης μετά το τέλος της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η Γερμανία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα οικονομικής διάσωσης στον κόσμο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ωστόσο, θα προειδοποιήσει να μην υπάρξει πρόωρο πρόγραμμα λιτότητας στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20 το Σαββατοκύριακο.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.