Ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα προάστια της πόλης της Νέας Υόρκης και επιβεβαιώθηκε από τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας αυτής που καταγράφεται στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ο πολύ μεταδοτικός ιός που εντοπίστηκε στην κομητεία Ρόκλαντ ενδέχεται να έφτασε στις ΗΠΑ από κάποια άλλη χώρα.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με την Υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αναδυόμενο πρόβλημα και να προστατεύσουμε την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της κομητείας», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας του Ρόκλαντ, Πατρίσια Σνάμπελ Ρούπερτ.

Τα CDC επιβεβαίωσαν το κρούσμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ από το 1979. Ο ιός ωστόσο, έχει περάσει στη χώρα, μέσω επισκεπτών που έπασχαν από αυτήν την ασθένεια. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1993.

Τι είναι η πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων.

Ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά πολιός, που σημαίνει «γκρίζος», και μυελός, αναφερόμενος στο «νωτιαίο μυελό», και την κατάληξη -ίτις, η οποία υποδηλώνει φλεγμονή.

Αν και περίπου 90% των μολύνσεων πολιομυελίτιδας δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, τα προσβληθέντα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά συμπτωμάτων, εάν ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε περίπου 1% των περιπτώσεων ο ιός εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου κατά προτίμηση μολύνει και καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες, οδηγώντας στην μυϊκή αδυναμία και την οξεία χαλαρή παράλυση.

Διαφορετικοί τύποι παράλυσης μπορούν να εμφανιστούν, ανάλογα με τα νεύρα που εμπλέκονται.

Η νωτιαία πολιομυελίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από την ασύμμετρη παράλυση που συχνότερα περιλαμβάνει τα πόδια.

Η προμηκική πολιομυελίτιδα οδηγεί σε αδυναμία των μυών που νευρώνονται από τα κρανιακά νεύρα.

Η νωτιαιοπρομηκική πολιομυελίτιδα είναι ένας συνδυασμός προμηκικής και νωτιαίας παράλυσης.