Μια νοσηλεύτρια στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης προσπάθησε να στήσει μια κομπίνα για να αποφύγει τον εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα, η νοσηλεύτρια στο Ηράκλειο Κρήτης προσπάθησε να ξεγελάσει τη διοίκηση του Βενιζέλειου νοσοκομείου για να αποφύγει τον να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρουσιάζοντας ένα ψευδές θετικό Self Test. Υπενθυμίζεται ότι αν κάποιος έχει νοσήσει και αναρρώσει, έχει αντισώματα και δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί, για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο η προσπάθεια της έπεσε στο κενό καθώς έγινε αντιληπτή από την υπηρεσία της. Η διοίκηση κινήθηκε άμεσα και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, διέταξε ΕΔΕ. Μάλιστα η ίδια αποκάλυψε το περιστατικό στο «Ράδιο Κρήτη».
Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η νοσηλεύτρια να χάσει τη δουλειά της, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η ΕΔΕ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ξεκίνησαν οι αναστολές εργασίας για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν
Στον «πάγο», δηλαδή σε αναστολή εργασίας, μπήκαν από χθες Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί καθώς και εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές και τους οίκους ευγηρίας που αρνούνται να εμβολιαστούν. Χορηγείται ωστόσο προθεσμία τριων εργάσιμων ημερών έως την Πέμπτη, 19 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. ( πχ πάσχουν από μυοκαρδίτιδα).
Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί τριμελείς επιτροπές σε κάθε υγειονομική περιφέρεια οι οποίες μπορούν να κρίνουν αν ευσταθεί η όχι η άρνηση εμβολιασμού.
Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας η τριήμερη προθεσμία αρχίζει από την επάνοδο στην εργασία.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους στον επικεφαλής της δομής ο οποίος θα τα καταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές, όπως εξήγησε η υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Παράλληλα η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι το 75% όλων των εργαζομένων σε μονάδες (δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές) είναι εμβολιασμένοι. Στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό 25% που παραμένει ανεμβολίαστο να μειωθεί.
Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει από σήμερα να προσέρχεται στον χώρο εργασίας έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού του, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Προσοχή. Η αναστολή δε συνιστά αναγγελία απόλυσης.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή θα αναπληρώνονται από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού , η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αξιοποιήσει το μοντέλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη περίοδο της πανδημίας προκειμένου να αναπληρωθούν λειτουργικά κενά στο δημόσιο από εργαζομένους που νοσούσαν από κορωνοϊό ή έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.