«Ένα απότομο μποϊκοτάζ στη ρωσική ενέργεια θα είχε μεγάλο αντίκτυπο. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύει μονάχα τη βούληση των Ευρωπαίων να κινηθούν προς την “πράσινη” ενέργεια και να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία», ανέφερε αρχικά η Κριστίν Λαγκάρντ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου (14/04), στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης διότι την περασμένη εβδομάδα είχε διαγνωσθεί θετική στον κορωνοϊό.

«Γνωρίζουμε πως κάποιες χώρες επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευελιξία από τις υπόλοιπες στο ζήτημα του εμπάργκο, όμως, τούτο θα “βύθιζε” άλλες οικονομίες σε ύφεση, αν και θα επιταχυνόταν το πλάνο ενεργειακής μετάβασης της ευρωζώνης.

Σε επόμενη συνεδρίαση, πρόκειται να προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος για τον τερματισμό των αγορών, εντός του τρίτου τριμήνου του έτους. Στόχος μας, αποτελεί η η εξασφάλιση σταθερότητας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει των υφιστάμενων συγκυριών», υπογράμμισε αμέσως μετά η κ. Λαγκάρντ και συμπλήρωσε ότι:

«Η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο ήταν αδύναμη λόγω της πανδημίας, ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Είναι αβέβαιο το ποσοστό επιμονής του αυξανόμενου δομικού πληθωρισμού.

Τα σημάδια χρήζουν προσοχής, καθώς οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί».

«Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πολέμου και το αποτέλεσμα των κυρώσεων, ενώ δεν αποκλείω την εφαρμογή νέων μέτρων εναντίον της Ρωσίας», σημείωσε εν συνεχεία.

«Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα των μισθών, οι οποίοι είναι ενδεικτικοί για τις εκτιμήσεις και την πορεία του πληθωρισμού. Όσο υψηλότερος ο δείκτης του, τόσο περισσότερες οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για αυξήσεις τους.

Σε κάποια κράτη, αναζητείται συμβιβαστική λύση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ωστόσο, αυτό δεν επιτυγχάνεται σε άλλα, κυρίως λόγω υψηλών απαιτήσεων», ολοκλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.