Η Κούβα, που αποτελεί στενή σύμμαχο της Ρωσίας, κατέκρινε τις ΗΠΑ, διότι επιβάλλουν «τη σταδιακή διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης για να διατηρηθεί η παγκόσμια ειρήνη.

Σε μια ανακοίνωση χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις απειλές εναντίον της Ρωσίας, επιδεινώνοντας την κρίση. Στην ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν γίνεται ειδική αναφορά τις ρωσικές ενισχύσεις στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί τη Ρωσία εδώ και εβδομάδες και χειραγωγεί τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους μιας «επικείμενης μαζικής εισβολής» στην Ουκρανία, σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Έδωσε όπλα και στρατιωτική τεχνολογία, ανέπτυξε στρατεύματα σε διάφορες χώρες στην περιοχή, επέβαλε μονομερείς και άδικες κυρώσεις και απειλεί με επιπλέον αντίποινα», συμπληρώνεται.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η Κούβα χαρακτηρίζει τον «εποικοδομητικό και με σεβασμό διάλογο» αναγκαίο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και ρεαλισμό τις εύλογες διεκδικήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τονίζεται.

«Η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν τη σταδιακή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνιστά μια απειλή στην εθνική ασφάλεια αυτής της χώρας και στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη», λέει η ανακοίνωση.