Από τις 10 κορυφαίες ποικιλίες κρασιού που πωλήθηκαν πέρυσι το sauvignon blanc ήταν η μοναδική ποικιλία που παρουσίασε άνοδο τόσο σε αξία πωλήσεων (αύξηση 6%) όσο και σε όγκο (αύξηση σχεδόν 2%) σύμφωνα με στοιχεία του WineBusiness Monthly. Το Wine.com, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής κρασιού της Αμερικής, το οποίο πέρυσι πούλησε πάνω από 6,5 εκατομμύρια μπουκάλια αξίας 205 εκατομμυρίων δολαρίων, διατηρεί ανά πάσα στιγμή 600 ετικέτες sauvignon blanc είπε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Όσμπορν.

Το μερίδιο της ποικιλίας σε όλες τις πωλήσεις του Wine.com είναι σχεδόν 8%, ακριβώς κάτω από το pinot noir, με το ήμισυ από τη Νέα Ζηλανδία.

Οι εξαγωγές sauvignon blanc της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% σε όγκο, με περίπου το ένα τέταρτο να πηγαίνει στις ΗΠΑ. Τα οινοποιεία σε έξι ηπείρους – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών που εκπλήσσουν – αντλούν τώρα φρέσκο sauvignon blanc για να κερδίσουν χρήματα από την αυξανόμενη ζήτηση αναφέρει η σομελιέ Ελίν Μακκόι του Bloomberg.

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου τα κόκκινα κυριαρχούν, η ποσότητα του sauvignon blanc που πωλήθηκε αυξήθηκε κατά 54% το 2022. Η έκταση στο Όρεγκον, πολιτεία του pinot noir, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στη Γερμανία, αυξήθηκε κατά 177% από το 2011 έως το 2021. Το Steiermark της Αυστρίας και το Friuli της Ιταλίας είναι σημαντικές περιοχές παραγωγής και η Τσεχία, η Μολδαβία και η Ιαπωνία έχουν μπει στην αγορά. 

Το sauvignon blanc διατηρεί τα σκήπτρα

Ήδη, το στυλ του κρασιού είναι μοντέρνο πέρα από τα όρια του sauvignon blanc που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε τόσο πολύ. Τα νέα sauvignon blanc vintage στοχεύουν σε έναν πιο διακριτικό, περίπλοκο και σοβαρό χαρακτήρα που βασίζεται στη ζύμωση και τη γήρανση του βαρελιού.

Οι τιμές πλέον κυμαίνονται από $10 έως $12 για τόσο καλό, βασικό, καθημερινό κρασί όπως το Χιλιανό Veramonte Organic Reserva της Χιλής σε μια αυξανόμενη σειρά παραδειγμάτων πολυτελείας όπως το Pavillon Blanc de Château Margaux στα $360 ανά μπουκάλι. Το σπάνιο Screaming Eagle white κοστίζει σχεδόν 4.000 δολάρια.

Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, κυρίως στην κοιλάδα του Λίγηρα. Η τελευταία τάση στο δημοφιλές Sancerre είναι για πιο ακριβά λευκά ενός αμπελώνα. Οι γειτονικές Pouilly-Fumé και Touraine προσφέρουν γενικά καλύτερες τιμές.

Στο Μπορντό, το σταφύλι αναμειγνύεται συχνά με semillon για να δημιουργήσει ένα πιο πλούσιο, πιο ολοκληρωμένο στυλ. Όλο και περισσότεροι cru classé châteaux προσθέτουν παραδείγματα στη σειρά τους, όπως το νέο από το Château Cheval Blanc στο Saint-Emilion. 

Χιλή και Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία πριν από δεκαετίες έφτασε στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια παραγωγή, μετά βίας μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση για το μοναδικό, ποώδες «Savvy» της.

Η Χιλή κατατάσσεται στην τρίτη θέση με συνδυασμό έρευνας εδάφους, πιο δροσερές τοποθεσίες, νέους κλώνους και βιολογική αμπελοκαλλιέργεια που κάνουν τα κρασιά καλύτερα από ποτέ.

Και ας μην ξεχνάμε την Καλιφόρνια, της οποίας η έκταση αμπέλου sauvignon blanc διπλασιάστηκε το 2022.

Τα οινοποιεία υψηλών προδιαγραφών στη Sonoma και στη Νάπα προσθέτουν πιο πλούσιες, ζυμωμένες σε βαρέλι, εμφιαλώσεις που είναι πιο ακριβές (αν και το Sonoma κοστίζει λιγότερο). 

Ιδού λοιπόν 10 νέα κρασιά για να απολαύσετε τη Διεθνή Ημέρα Sauvignon Blanc στις 6 Μαΐου

2023 Kumusha Western Cape ($20) Το σταφύλι ευδοκιμεί στη Νότια Αφρική. Ο τρύγος του 2023 είναι ελαφρύς, κοφτερός, φρέσκος και φρουτώδης.

2022 Smith & Sheth CRU Wairau Sauvignon Blanc ($28). Αυτό το εντυπωσιακό, λαχταριστό, αλλά εκλεπτυσμένο παράδειγμα επιλέχθηκε για την περίφημη συλλογή Appellation Marlborough για το 2023.

2022 Weingut von Winning Sauvignon Blanc Lime Rift ($28) Εκτός από τα riesling, το αξιοσέβαστο οινοποιείο Weingut von Winning φτιάχνει πολλά υπέροχα sauvignon blanc στη Γερμανία.

2022 Clos Henri Otira Glacial Stones Single Vineyard ($31) Το Clos Henri, ένα βιοδυναμικό κτήμα γαλλικής ιδιοκτησίας στη Νέα Ζηλανδία, εισήγαγε μια νέα σειρά οίνων le-vineyard στον τρύγο 2021.

2022 Domaine Bailly-Reverdy Pouilly-Fumé ($34) Ένας αμπελώνας γνωστός για τα κλασικά κρασιά Sancerre πρόσθεσε πρόσφατα ένα Pouilly-Fumé με αρώματα κομμένου γρασιδιού και λαχταριστή οξύτητα.

2022 Monroy Kick Ranch Vineyard Sauvignon Blanc ($34) Αυτό το ολοκαίνουργιο, με άρωμα γιασεμιού, εσπεριδοειδών και μεταλλικών τόνων, κρεμώδη υφή κρασί από τη Sonoma παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από τον ειδικό κλώνο μουσκέ sauvignon blanc που αναβιώνει στην Καλιφόρνια.

2019 Alexandre Bain Pierre Precieuse Vin de France ($41) Ένα μη παραδοσιακό Pouilly-Fumé με την ετικέτα Vin de France, είναι ένα συναρπαστικό, χρυσαφί sauvignon blanc είναι νέο στις ΗΠΑ.

Το Château Brane-Cantenac Blanc του 2020 ($65) Sauvignon blanc, από ένα κορυφαίο château στο Margaux, με φωτεινές νότες τζίντζερ και λεμονιού.

2021 Ink Grade Sauvignon Blanc ($75) Σκεφτείτε αυτό το νέο λευκό Napa ως sauvignon blanc για τους λάτρεις του chardonnay.

2021 Château Cheval Blanc Le Petit Cheval Blanc ($122) Το διάσημο Château Cheval Blanc του Saint-Emilion έκανε το ντεμπούτο του μια μικρή ποσότητα αυτού του εκπληκτικού μείγματος από 80% sauvignon blanc και 20% Semillon το 2016

Διαβάστε ακόμη: