Πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων επεβλήθη στην KPMG, σε ένα ακόμα σκάνδαλο που πλήττει τους λογιστικούς κολοσσούς Big Four.

Ειδικότερα, εκατοντάδες μέλη του προσωπικού των επιχειρήσεων της KPMG στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων συνεργατών και διευθυντών, εξαπάτησαν κατά τη διάρκεια επαγγελματικών εξετάσεων και παραπλάνησαν τους ερευνητές, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ελέγχου των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών (PCAOB) επέβαλε στο ολλανδικό σκέλος της KPMG πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ.

Παράλληλα η εταιρεία αντιμετωπίζει πειθαρχικά μέτρα στην Ολλανδία.

Το πρόστιμο στη Βρετανία

Τον Μάρτιο, η ρυθμιστική αρχή λογιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Reporting Council) επέβαλε πρόστιμο 1,46 εκατ. στερλινών στην KPMG για «σοβαρές παρατυπίες» αναφορικά με τον έλεγχο της M&C Saatchi.

Το Financial Reporting Council επέβαλε το πρόστιμο στην εταιρεία των «Big Four», καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ελέγχου κατά την επανεξέταση των λογαριασμών της M&C Saatchi από την αρχή έως τον Δεκέμβριο του 2018.

«Ο έλεγχος της KPMG δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας από πολλές απόψεις που ισοδυναμούν με σοβαρές ελεγκτικές αποτυχίες και παραβιάσεις των προτύπων ελέγχου», σχολίασε η Claudia Mortimore, αναπληρώτρια εκτελεστική σύμβουλος στο FRC.

Τα σκάνδαλα των Big Four

H υπόθεση της KPMG αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των σκανδάλων και λανθασμένων βημάτων στρατηγικής, που καταδεικνύουν τις σημαντικές ελλείψεις στο μοντέλο διακυβέρνησης των τεσσάρων μεγάλων λογιστικών και συμβουλευτικών εταιρειών και οδηγούν σε επανεξέταση του τρόπου λογοδοσίας τους.

Η συζήτηση σχετικά με τη διακυβέρνηση των Big Four, οι οποίες απασχολούν συνολικά 1,5 εκατ. εργαζόμενους και ελέγχουν τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει καθυστερήσει λόγω πολλών συναπτών ετών «μεθυστικής ανάπτυξης» σύμφωνα με τη Laura Empson, καθηγήτρια που ειδικεύεται στη διαχείριση των εταιρειών επαγγελματικών υπηρεσιών στο Bayes Business School του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Η σημερινή διακυβέρνηση των Big Four περιλαμβάνει τις χειρότερες πτυχές της διακυβέρνησης των εταιρικών σχέσεων και τις χειρότερες πτυχές της εταιρικής διακυβέρνησης», είχε τονίσει προσφάτως η ίδια στους Financial Times.

Διαβάστε ακόμη: