Η Κούβα γύρισε σήμερα σελίδα, αφήνοντας πίσω της την εποχή των αδελφών Κάστρο, με τη συνταξιοδότηση του 89χρονου Ραούλ, σε μια ισχυρή συμβολική κίνηση που όμως δεν αλλάζει τίποτα στην πολιτική γραμμή της χώρας, ενός από τα τελευταία κομμουνιστικά καθεστώτα στον κόσμο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες εξελέγη πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπως ανακοινώθηκε μέσω του Twitter, στην τελευταία ημέρα του τετραήμερου συνεδρίου του.
«Η γενιά της εκατονταετίας, η ιδρύτρια και καθοδηγήτρια του Κόμματος, παραδίδει τις ευθύνες» σε μια νεότερη γενιά», πρόσθεσε.
Η μεταβίβαση της εξουσίας σημειώνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την Κούβα, η οποία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών, λόγω της πανδημίας και της ενίσχυσης του αμερικανικού εμπάργκο, το οποίο ισχύει από το 1962.
Οι περισσότεροι από τα 11,2 εκατομμύρια Κουβανοί δεν έχουν γνωρίσει άλλον ηγέτη στα ηνία της χώρας, πέρα από τους Κάστρο: αρχικά τον Φιντέλ, τα τελευταία χρόνια τον αδελφό του, τον Ραούλ.
«Εγώ, από τότε που γεννήθηκα, ξέρω μόνο ένα κόμμα», σχολίασε ο 59χρονος τεχνίτης Μιγκέλ Γκάινσα, που εργάζεται σε μια ιστορική συνοικία της Αβάνας. «Και κανείς δεν πεθαίνει από την πείνα, αυτό είναι αλήθεια», πρόσθεσε. Όμως σήμερα «είμαστε κάπως στριμωγμένοι και είναι κρίμα που πέθανε ο Φιντέλ γιατί εκείνος έλυνε όλα τα προβλήματα», τόνισε.
Ποιος είναι ο Ντίας-Κανέλ
Ο ίδιος ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δεν είχε γεννηθεί ακόμη το 1959, τη χρονιά που επικράτησε η Κουβανική Επανάσταση. Ο πρόεδρος και νέος πρώτος γραμματέας του Κόμματος ενσαρκώνει τη νέα γενιά που είναι πιο «συνδεδεμένη» στο διαδίκτυο , αλλά όχι και κατ’ ανάγκη πιο ευέλικτη. Όταν ανέλαβε την προεδρία, τον Απρίλιο του 2018, γράφτηκαν πολλά για το γεγονός ότι είχε επιλέξει να μετακινείται με ποδήλατο όταν εργαζόταν στην επαρχία, για τα τζιν που φορούσε, για το πάθος του για τους Beatles, για τα τάμπλετ που χρησιμοποιούσε… Ήταν γεγονός ότι είχε πολύ πιο μοντέρνο στυλ, σε σύγκριση με τους αδελφούς Κάστρο.
Άγνωστος στο ευρύ κοινό
Ο Ντίας-Κανέλ δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό μέχρι τότε. Έχτισε όλη την καριέρα του στους κόλπους του Κόμματος, ανεβαίνοντας σταδιακά όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Υπήρξε επικεφαλής τοπικών οργανώσεων, κατόπιν υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και στη συνέχεια αντιπρόεδρος, από το 2013. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικός μηχανικός, υπηρέτησε για τρία χρόνια σε μια μονάδα αντιαεροπορικών πυραύλων και είναι ο πρώτος μη στρατιωτικός που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας.
«Έχουμε μιλήσει πολλές φορές», είπε ο Χάρολντ Καρδένας, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του διαδικτυακού μέσου La Joven Cuba. Όταν ο ιστότοπος απειλήθηκε με κλείσιμο, το 2013, «ήρθε να μας δει, τραβήξαμε φωτογραφίες μαζί και μας στήριξε δημοσίως», πρόσθεσε. Με την ευκαιρία αυτή «γνωρίσαμε από κοντά έναν συμβιβαστικό Ντίας-Κανέλ, ο οποίος καταλαβαίνει την τεχνολογία», επισήμανε.
Ντίας Κανέλ
Αφότου ανέλαβε την εξουσία ωστόσο, άλλαξε τόνο: στα τέλη Δεκεμβρίου χαρακτήρισε τα ανεξάρτητα κουβανικά μέσα ενημέρωσης «μισθοφορικά», κατηγορώντας ότι διαδίδουν «ψεύδη».
«Θα ήταν δύσκολο να εμφανιστεί συμφιλιωτικός ο Ντίας-Κανέλ απέναντι στον Τραμπ (σ.σ. τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ) ο οποίο επί τέσσερα χρόνια ασκούσε ίσως την πιο επιθετική πολιτική των τελευταίων 60 ετών απέναντι στην Κούβα», παραδέχτηκε ο Καρδένας. Σε γενικές γραμμές «η αλλαγή της γενιάς δεν διασφαλίζει» ότι θα υπάρξει ένα άνοιγμα, επειδή «ο γρηγορότερος τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς πολιτική νομιμοποίηση είναι να επιδείξει σιδηρά πυγμή», εκτίμησε.