Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πεσμένο φαίνεται να είναι το ηθικό των Ουκρανικών δυνάμεων στην Ουκρανία και στο Κούρσκ της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα μηνύματα που ανταλλάσσουν στρατιώτες μέσω Telegram αποκαλύπτουν την πραγματικότητα ενός μετώπου που χαρακτηρίζεται από κόπωση, έλλειψη στρατηγικής καθοδήγησης και μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι θυσίες μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Η γη μας δεν είναι εδώ»
Ο Πάβλο, ένας από τους στρατιώτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση, μοιράζεται μια σκοτεινή εικόνα της καθημερινότητας στο μέτωπο. «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα», γράφει. «Δεν βλέπουμε τον στόχο. Η γη μας δεν είναι εδώ». Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους στρατιώτες να υποφέρουν από συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς, περιλαμβανομένων των τρομακτικών 3.000 κιλών βομβών ακριβείας.
Η επιστράτευση κουρασμένων στρατιωτών από άλλα μέτωπα έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Ο Πάβλο σημειώνει ότι «είναι ζήτημα χρόνου» πριν η Ρωσία ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο των εδαφών που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο.
Στρατηγική ή πολιτικός ελιγμός;
«Η κύρια αποστολή μας είναι να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ και την έναρξη διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο Πάβλο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επισημάνει τη σημασία του Ιανουαρίου, αναγνωρίζοντας ότι και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για πιθανές αλλαγές στη γεωπολιτική σκηνή μετά την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η καθημερινότητα των στρατιωτών
Οι συνθήκες στο μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο Μίροσλαβ, ένας άλλος στρατιώτης, περιγράφει τη ζωή στα καταφύγια ως ένα μείγμα κουραστικής ρουτίνας και απελπισίας. «Δεν μιλάμε για πυραύλους στα καταφύγια», λέει. «Μιλάμε για τις οικογένειές μας, για περιστροφή, για απλά πράγματα».
Παρόλο που οι Atacms και Storm Shadow πύραυλοι έχουν καταστρέψει κρίσιμους στόχους στη ρωσική οπισθοφυλακή, η επίδρασή τους στις πρώτες γραμμές είναι περιορισμένη. Οι στρατιώτες αισθάνονται απομονωμένοι από τις στρατηγικές επιτυχίες που ανακοινώνονται από την ουκρανική ηγεσία.
Παραλληλισμοί με το Κρίνκι
Βετεράνοι της αποτυχημένης επιχείρησης στο Κρίνκι βλέπουν ομοιότητες με την κατάσταση στο Κουρσκ. Στο Κρίνκι, οι Ουκρανοί είχαν προσπαθήσει να διατηρήσουν μια μικρή γέφυρα στον Δνείπερο για μήνες, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Ο Μίροσλαβ, βετεράνος της επιχείρησης στο Κρίνκι, σημειώνει ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ θυμίζει μια προσπάθεια υψηλού κινδύνου με αβέβαια αποτελέσματα. «Καλή ιδέα αλλά κακή υλοποίηση», σχολιάζει.
Η σημασία της επιχείρησης
Παρά τις δυσκολίες, η ουκρανική διοίκηση επιμένει ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ είναι απαραίτητη. Ο Σέργκι Κουζάν, από το Ουκρανικό Κέντρο Ασφαλείας και Συνεργασίας, επισημαίνει ότι η επιχείρηση κρατά τη Ρωσία υπό πίεση, αποσπώντας πόρους που διαφορετικά θα χρησιμοποιούσε σε άλλα μέτωπα.
«Είναι η μόνη περιοχή όπου διατηρούμε την πρωτοβουλία», δηλώνει. «Όσο περισσότερο κρατάμε τη γραμμή στο Κουρσκ, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τη Ρωσία να επικεντρωθεί σε άλλα μέτωπα».
Το μέλλον του Κουρσκ
«Αυτή η κατάσταση εκνευρίζει τον Πούτιν», σχολίασε ανώτατος διοικητής. «Υφίσταται μεγάλες απώλειες εκεί».Παρόλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν οι ουκρανικές δυνάμεις στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του Κουρσκ;