Η εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς, αν συνεχιστεί το ράλι των προηγούμενων ημερών για αρκετές εβδομάδες, είναι πιθανό να χρειαστεί η συνδρομή πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη του κόστους των επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα τα μέτρα να χάσουν τον δημοσιονομικά ουδέτερο χαρακτήρα τους.

Σύμφωνα με έκθεση της AXIA για την ενεργειακή κρίση και τον κρατικό προϋπολογισμό, οι επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ ανάλογα και με την πορεία των τιμών ενέργειας, υπολογίζονται από τους οικονομικούς αναλυτές κοντά στα 500 εκ. με 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το κόστος αυτό προκύπτει και από την εκτίμηση αξιωματούχων του ελληνικού οικονομικού επιτελείου πως για κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο το κόστος στην οικονομία ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό κόστος οι αναλυτές της AXIA αθροίζουν και το κόστος των επιδοτήσεων ύψους 3 με 4,5 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να ανέρχεται σε 3,5 με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο περιβάλλον αυτό, αναμένεται να χρειαστεί και η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού στο μέτωπο των οριζόντιων επιδοτήσεων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων καθώς οι πόροι του ΕΛΑΠΕ δεν φαίνεται να είναι επαρκείς.

Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στις στοχευμένες παρεμβάσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, δηλαδή το επίδομα ακρίβειας στους ευάλωτους (χαμηλοσυνταξιούχους κλπ).  

«Σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει στοχευμένες παρεμβάσεις πέραν της οριζόντιας στήριξης, γιατί υπάρχει κόσμος, που πραγματικά το έχει ανάγκη, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου και τόνισε πως «δεν πρέπει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, δεν είναι εύκολη άσκηση, θα έλθουν και μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά με σώφρονες αποφάσεις η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του, θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος, δε στη ρύθμιση για το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και τα σιτηρά, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αυτή στοχεύει να προστατεύσει τους καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας και σημείωσε πως η κυβέρνηση παρέχει εργαλεία προκειμένου να διασφαλισθεί ο σωστός τρόπος λειτουργίας της αγοράς.

Καλπάζει η τιμή του ρεύματος

Αυξητική πορεία έχει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται αύριο στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 28,56% σε σχέση με τη σημερινή ημέρα ενώ η μέγιστη τιμή φθάνει στα 446,52 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο ρεύμα η Ελλάδα το Φεβρουάριο – Τι πλήρωσαν οι καταναλωτές 

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας είχε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία τιμή στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 213,43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στην δεύτερη και τρίτη θέση με τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκαν η Ιταλία με 212,7 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, και Πορτογαλία, με 201,44 €/MWh, ενώ αντίθετα το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα είχαν το Λουξεμβούργο (131,95 ευρώ/MWh), η Πολωνία (120,86 ευρώ/MWh) και η Δανία (110,25  ευρώ/MWh).

Σύμφωνα την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε 33 χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, η τιμή καταναλωτή μαζί με τους φόρους για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στη χώρα μας στα 26,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 24,15 λεπτά. Ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία και η Αγγλία όπου η τιμή έφθασε στα 44.13 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η μέση τιμή για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 8,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 10,76 λεπτά, και ήταν μειωμένη – κατά την έκθεση HEPI- κατά 25 % σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ακριβότερες χώρες είναι η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία όπου η τιμή φθάνε στα 23,43 λεπτά.

Παραμένει στα 39 ευρώ/μήνα η επιδότηση στο ρεύμα τον Μάρτιο

Ο ενεργειακός «εφιάλτης» που έχει «χτυπήσει» την Ευρώπη, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στο να αποφασίσει την επέκταση των επιδοτήσεων και τον Μάρτιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας, προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις που συνεχίζονται για έβδομο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).