Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή μπορεί να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία αλλά οι μυημένοι γνώριζαν από καιρό πως ο πρώην πρωθυπουργός την κατάλληλη στιγμή θα «χτυπούσε» σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως τα ελληνοτουρκικά.

Ο Κώστας Σημίτης και η επιμονή του στην συμφωνία του Ελσίνκι αποτέλεσε την αφορμή για την παρέμβαση Καραμανλή.  

Η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού στον Κώστα Σημίτη ήταν σκληρή και είχε πολλούς αποδέκτες.

«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζει εμμονή στον κ. Σημίτη που συνεχίζει να γράφει για τη λεγόμενη «επιτυχία» του Ελσίνκι και διερωτάται κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων.

Σημειώνει επίσης ότι στο άρθρο του κ. Σημίτη γίνεται αναφορά σε συνάντηση «που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο».

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει ότι η στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε στο Δικαστήριο της Χάγης την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων.

«Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων», τονίζει ο Κώστας Καραμανλής.

Πέρα από τις κόκκινες γραμμές όμως που βάζει ο Κώστας Καραμανλής με αυτή του την κίνηση στέλνει πολλαπλά μηνύματα και επαναπροσδιορίζεται στο πολιτικό πεδίο.

– Πρώτον, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως θα μιλάει όταν πρόκειται για εθνικά θέματα.

– Δεύτερον, αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι παραταξιακός και δεν δημιουργεί ζητήματα στον εκάστοτε πρόεδρο της ΝΔ, στην προκειμένη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή την περίπτωση όμως προκλήθηκε, απάντησε ενώ την ίδια ώρα δεν ήθελε να αφήσει κενό σε όσους προσπαθούν να βάλουν την Χάγη στο τραπέζι για όλα τα ζητήματα με την Τουρκία.

– Τρίτον, με την παρέμβαση του αυτή σκεπάζει και τον Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά το ποιος εκφράζει το πατριωτικό τόξο, εντός και εκτος ΝΔ. Άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση του με υπουργό Εξωτερικών μάλιστα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρόεδρο τότε του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε ουσιαστικά την γραμμή Καραμανλή.

– Τέταρτον, δηλώνει παρών στα πολιτικά πράγματα σε μια περίοδο που κάποιοι θέλουν να τον υποχρεώσουν σε πολιτική αποστρατεία για τους δικούς τους σκοπούς.

ΥΓ1. Την ίδια ώρα όμως δείχνει και το δρόμο για το πως πρέπει να κινηθεί η ελληνική διπλωματία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνουν κάποιοι με νόημα.

ΥΓ.2 Με την αναφορά του στον Ευάγγελο Βενιζέλο βάζει έστω και έμμεσα διαχωριστικές γραμμές και εντός του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο κάδρο τους εκσυγχρονιστές.

ΥΓ.3 Με το κλείσιμο της παρέμβασης του πως «μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο», στέλνει μήνυμα και για το μέλλον προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.