Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5, στην οποία εκτιμά ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Κράκεν») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα». Γι’ αυτό, αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 – 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

Υποπαραλλαγή «Κράκεν»: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Οι ειδικοί παρακολουθούν το νέο στέλεχος Omicron XBB.1.5 που στο Twitter ονομάστηκε «Κράκεν» λόγω της δυνατότητάς του- σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες- να προκαλέσει το επόμενο μεγάλο κύμα COVID, καθώς μπορεί να διαφύγει εύκολα από τα τεστ ενώ μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα.

Aνησυχούν κυρίως για την ικανότητα της παραλλαγής να εξαπλωθεί γρήγορα και να ξεπεράσει άλλα στελέχη της Omicron ενώ οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσον η XBB.1.5 μπορεί να έχει και άλλες ανησυχητικές ιδιότητες, όπως η ικανότητα να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, αν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η XBB.1.5 συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε η Omicron, να «γεννά» δηλαδή παραλλαγές που εξαπλώνονται, και αποφεύγουν την ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, με αυξανόμενη ευκολία.

Στις ΗΠΑ, η XBB.1.5 προβλεπόταν να αφορά μόλις περίπου το 1% των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, προβλέπεται να βρίσκεται πίσω από το 40% των περιπτώσεων. Τα CDC αναμένεται να δημοσιεύσουν μια νέα πρόβλεψη για την παραλλαγή COVID την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα, για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή θνησιμότητα». «Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ κι έχει φτάσει στο 40% των κρουσμάτων, ανήκει στην Ο και είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξηγώντας πως «μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε».

Επίσης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έχει τονίσει ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα» ενώ χαρακτήρισε «απειλή» την παραλλαγή κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

Υποπαραλλαγή «Κράκεν»: Πότε και πού εντοπίστηκε η XBB.1.5 για πρώτη φορά

Αν και μόλις πρόσφατα εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, η XBB.1.5 υπάρχει εδώ και καιρό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η XBB.1.5 είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο παραφυάδων της Omicron BA.2, γνωστή ως «stealth Omicron» για την ικανότητά της να παράγει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ορισμένες εξετάσεις.

Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ παρατηρείται η πιο αξιοσημείωτη ανάπτυξη της νέας παραλλαγής. Αυτή την εβδομάδα, τα CDC προέβλεψαν ότι αποτελεί περίπου το 75% των λοιμώξεων στις περιοχές 1 και 2, οι οποίες περιλαμβάνουν το Κονέκτικατ, το Μέιν, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βερμόντ, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Πουέρτο Ρίκο και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους. Σε εθνικό επίπεδο, προβλεπόταν να βρίσκεται γύρω στο 40% των κρουσμάτων.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται επίσης κατακόρυφη αύξηση. Η παραλλαγή έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 25 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη: