Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώα μας αν και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
«Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, λόγω του κορωνοϊού.
Σε ύφεση η πανδημία
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Αρκουμανέας, είναι θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζεται η πολιτική των πάρα πολλών τεστ. «Η χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, είχε κάνει τα rapid test», τόνισε, σημειώνοντας πως τα «αποτελέσματα στο τρίτο κύμα ήταν εξαιρετικά, περιορίζοντας τη διασπορά».
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις για 10.000 κρούσματα, είπε ότι «έχουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων και πρόκειται για προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν».
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, «είχαμε 24% μείωση. Σε όλους τους δείκτες βλέπουμε μια αποκλιμάκωση, η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση», ενώ συμπλήρωσε πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σίγουρα τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες».
Ερωτηθείς για τα ποσοστά νόσησης ανά ηλικιακές ομάδες, εξήγησε πως «το 0-17 είναι περίπου ένα 20% με 25% των κρουσμάτων. Οι 20-60 είναι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι και οι άνω των 60 οδηγούνται συνήθως σε βαριά νόσηση».
Το επόμενο κύμα έρχεται τον Οκτώβριο
Από την άλλη, στο νέο κύμα κορωνοϊού που αναμένεται τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα, στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Οπως δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, «οι συνάδελφοι που τρέχουν τα μοντέλα επικαιροποιούν συνεχώς τα στοιχεία και προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα επόμενο κύμα, όπως είναι αναμενόμενο».
Μάλιστα, τόνισε πως «αυτή την περίοδο είμαστε εκτός κινδύνου και σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί και το επόμενο κύμα θα έρθει στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Εκεί λοιπόν, έχουν κάνει διάφορες μελέτες», σημειώνοντας πως υπάρχει σενάριο για 5.000 κρούσματα την ημέρα.
Επιπλέον, εξήγησε ότι και πέρυσι ήταν αντίστοιχη εικόνα καθώς «η διάδοση αποτυπώθηκε στα λύματα. Είχαμε αύξηση από τις 16 ως 25 Σεπτεμβρίου», αλλά ο καθηγητής δήλωσε πως αυτή τη χρονική στιγμή τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική.
«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το τέταρτο κύμα», συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία
Στον ΣΚΑΪ, μίλησε και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την «πάρα πολύ ανησυχητική», ζητώντας να μην υποτιμάται ο ιός καθώς σε ημερήσια βάση διασωληνώνονται πολλοί ασθενείς και καταγράφονται απώλειες μέσα στις μονάδες των νοσοκομείων.
«Είχαμε 29 εισαγωγές σε μια εφημερία με βαρύτατη πνευμονία. Παράλληλα καταγράφηκαν στη μονάδα μας οι θάνατοι 3 ατόμων 60, 62 και 67 χρονών. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι», στέλνοντας μήνυμα σε εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ότι δηλαδή «αν τους προλάβει ο ιός, κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους».