Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Μεσολόγγι και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας από την μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και όλοι αναζητούν τι έφταιξε και η περιοχή βρίσκεται πλέον σε βαθύ κόκκινο.

Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο η ΜΕΘ είναι φυσικά γεμάτη, δηλαδή έχει πληρότητα 100% με τους γιατρούς του νοσοκομείου να ζητούν να εφαρμοστεί lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, 9 Μαΐου, η Αιτωλοακαρνανία “έδωσε” 82 κρούσματα, ενώ στις 30 Απριλίου ανέρχονταν ήταν 31. Στις 7 Μαΐου έπιασαν το απίστευτο νούμερο των 150 και στις 8 Μαΐου ήταν 108.

Τι συνέβη στο Μεσολόγγι; Ποιος φταίει;

Σύμφωνα τον διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου Παναγιώτη Παπαδόπουλο, για όλα φταίει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας που δεν τηρεί καθόλου τα μέτρα.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος- μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος- δήλωσε ότι 3 είναι οι αιτίες της διάδοσης του ιού στην πόλη του Μεσολογγίου. Πρώτον ότι έγινε κανονικά και με κοσμοσυρροή χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας η πομπή της Εξόδου του Μεσολογγίου το Σάββατο του Λαζάρου. Δεύτερον ότι υπήρχαν πολλά μαγαζιά που παρανόμως λειτουργούσαν και σέρβιραν ποτά, χωρίς μέτρα προστασίας. Και τρίτον, ο συγχρωτισμός του κόσμου στις Εκκλησίες στη διάρκεια της Μεγάλη Εβδομάδας.

Η θρησκευτική πομπή για την μεταφορά της εικόνας της Εξόδου, είχε σύμφωνα με πληροφορίες συμμετοχή άνω των 300 ατόμων, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες σαν αξεσουάρ και από εκεί και πέρα η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Στο μεταξύ και άλλοι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα υπήρχε απίστευτος συνωστισμός στις εκκλησίες και ότι ορισμένοι ιερείς έκαναν Ανάσταση πολύ αργότερα απ΄ότι είχε δώσει οδηγίες η Πολιτική Προστασίας και η Ιερά Σύνοδος.

Το υπουργείο παιδείας  αδειάζει το δήμαρχο και ανοίγει τα σχολεία 

Μεσολόγγι: Το υπουργείο Παιδείας «αδειάζει» τον Δήμο – Ανοίγουν τα σχολεία την Τρίτη

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα σχολεία της πόλης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη λόγω κορωνοϊού, ωστόσο με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την Τρίτη επισημαίνοντας ότι οι δήμοι είναι αναρμόδιοι για να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις.

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με εγκύκλιό τους αναίρεσαν την απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη. Τα υπουργεία αναφέρουν πως οι δήμοι είναι αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις όταν αυτές αφορούν επιδημιολογικούς λόγους και ειδικότερα για την COVID-19, σύμφωνα με τον Ν.4722/20 αλλά και διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.

Ακόμα στα μέτρα που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, οι μαθητές επιστρέψουν κανονικά στα σχολικά θρανία.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα εν λόγω Υπουργεία, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.