Η κυβέρνηση του Ισραήλ και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ κάλεσε τους εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ένα γεγονός που συνδέεται με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η χώρα «ξεκινά μια εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού» από αυτήν την Κυριακή. Η φάση αυτή θα αφορά τα άτομα άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν πριν από έξι και πλέον μήνες, ανέφερε ο Μπένετ στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο πρώτος που θα κάνει την ενισχυτική δόση θα είναι ο πρόεδρος της χώρας, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, πρόσθεσε.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι με τον καιρό υπάρχει πτώση στην ανοσία του σώματος. Ο στόχος της συμπληρωματικής δόσης είναι να την ενισχύσουμε ξανά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μόλυνσης και σοβαρής ασθένειας», πρόσθεσε ο Μπένετ.
«Καλώ όλους τους ηλικιωμένους που έκαναν τη δεύτερη δόση να πάνε να κάνουν και τη συμπληρωματική. Το πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνω, αφού ολοκληρώσω την ομιλία μου, θα είναι προς το πιο αγαπημένο μου πρόσωπο, τη μητέρα μου, ώστε να την πάω να εμβολιαστεί αμέσως», υπογράμμισε.
Η εταιρεία Pfizer ανέφερε την Τετάρτη ότι πιστεύει πως χρειάζεται η επιπρόσθετη δόση ώστε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία απέναντι στον κοροναϊό. Σκοπεύει μάλιστα να υποβάλει αίτηση για κατεπείγουσα χρήση των αναμνηστικών δόσεων στις ΗΠΑ εντός του Αυγούστου.
Ο Μπένετ είπε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει ότι οι νέες προσπάθειες προώθησης του εμβολιασμού θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να αποφύγει τα δαπανηρά lockdown.
Τρίτη δόση εμβολίου Pfizer: Ποιους αφορά;
Οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στον Covid-19 πιθανώς θα χρειασθούν μία τρίτη ενισχυτική ή αναμνηστική δόση του εμβολίου Pfizer/ BioNTech αργότερα εντός του έτους, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας της διασποράς, οι οποίοι βρήκαν ότι το εμβόλιο πυροδοτεί μικρότερη ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων έναντι της ινδικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.
Πόσο προστατεύει έναντι της ινδικής μετάλλαξης;
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Γιώργος Κασσιώτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέφεραν ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε όσους έκαναν τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου ήταν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε φορές χαμηλότερα έναντι τις παραλλαγής Δέλτα, σε σχέση με το αρχικό κινεζικό στέλεχος.
Μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου το 32% των εμβολιασθέντων, ο ένας στους τρεις, εμφάνισαν αισθητή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων έναντι της ινδικής παραλλαγής Δέλτα, σε σχέση με ποσοστό 79% των εμβολιασθέντων έναντι του αρχικού ιού που είχε ανιχνευθεί στη Γουχάν.
Η λοιμωξιολόγος Έμα Γουόλ του UCL δήλωσε πως «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια κρατούν όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων» και, όπως είπε, «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να χορηγούμε γρήγορα τις δεύτερες δόσεις και να παρέχουμε ενισχυτικές δόσεις σε όσους μπορεί να μην έχουν επαρκώς υψηλή ανοσία έναντι των νέων παραλλαγών του κορvνοϊού».
Η καθηγήτρια Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας Ελεάνορ Ράιλι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σημείωσε ότι, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία, «τα εμβόλια πιθανώς παρέχουν κάπως μικρότερη προστασία έναντι της λοίμωξης με την παραλλαγή Δέλτα». Προσέθεσε, όμως, πως η απόκριση των αντισωμάτων δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
Τι απαντά η Pfizer για αυτή τη μελέτη;
«Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να μας πουν εάν το εμβόλιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό για την αποτροπή της σοβαρής νόσου, τη νοσηλεία ή τον θάνατο. Πρέπει να περιμένουμε για τα πραγματικά στοιχεία».
«Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς άλλες ανοσιακές αποκρίσεις, όπως των Τ-λεμφοκυττάρων, επίσης συμβάλλουν στην προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και αυτές μπορεί να επηρεάζονται λιγότερο από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που επιδρούν στα εξουδετερωτικά αντισώματα», συμπλήρωσε. Η Pfizer, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, σχολίασε ότι ακόμη δεν έχει δει τη μελέτη των Francis Crick-UCL.