Η λειτουργία των σχολείων αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για την εξάπλωση της πανδημίας. Όπως έχει επισημάνει στη διάρκεια των εβδομαδιαίων ενημερώσεων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου τα παιδιά γίνονται κρίκοι σε μια απρόβλεπτη ενδοοικογενειακή αλυσίδα μετάδοσης, με τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους να κινδυνεύουν πολύ από την έκθεση τους στον κορωνοϊό, χωρίς όμως να θεωρείται αμελητέος και ο κίνδυνος που μπορεί να διατρέξουν τα παιδιά ως ασθενείς με covid-19.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν καθαρά τη δυναμική της επιδημίας στους ανηλίκους μετά το άνοιγμα των σχολείων. Από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου – και τον τακτικό, δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, έλεγχο για κορωνοϊό μέσω self test των μαθητών- μέχρι και χθες είχαν ανιχνευτεί και απομονωθεί σχεδόν 10.000 παιδιά θετικά στον ιό.

Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν. Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.

Συγκεκριμένα, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και χθες, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας ακόμη και το 40% των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το σχέδιο για τις παιδιατρικές κλινικές covid-19

Με βάση ό,τι εκτυλίχθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, στη διάρκεια των επιδημικών κυμάτων, στη βόρεια Ελλάδα αναφορικά με τις νοσηλείες παιδιών, «ξεδιπλώνουν» με προσοχή οι αρμόδιοι το σχέδιο νοσηλείας των ανηλίκων με covid-19 για το επόμενο διάστημα.

Η αποκλειστική νοσηλεία παιδιών με covid-19 από όλη τη Μακεδονία σε παιδιατρικές κλινικές μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που ήταν μονόδρομος στα προηγούμενα επιδημικά κύματα, πλέον δεν θα ακολουθηθεί. Τα δεδομένα της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά και ο μεγάλος αριθμός των νέων μολύνσεων στους ανηλίκους ουσιαστικά επιβάλουν αναδρομολόγηση στο υπουργείο Υγείας: οι αυξημένες νοσηλείες παιδιών που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα διοχετευθούν σε περισσότερα νοσοκομεία και όχι σε ένα ή δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί το δίκτυο των παιδιατρικών κλινικών που υπάρχουν σε γενικά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και να δεσμευτούν κλίνες για τις ανάγκες της covid-19. Η χαρτογράφηση των παιδιατρικών κλινικών, της δυναμικότητας τους, του εξοπλισμού τους, του ανθρώπινου δυναμικού τους έχει ολοκληρωθεί. Έχει ζητηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως της Δράμας και των Σερρών, στο πλαίσιο της διαχείρισης των Υγειονομικών Περιφερειών, 3ης και 4ης, να αναπτυχθούν κλινικές 5 έως 10 κρεβατιών για ανηλίκους έως 14 χρόνων που θα χρειαστούν νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.

Με ανάλογο ρυθμό ετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα επικαιροποιημένα για τη λοίμωξη covid-19, για τους παιδιάτρους που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτά τα περιστατικά εντός των νοσοκομείων αλλά και τους ιδιώτες. Ζητούμενο είναι η πληρέστερη ενημέρωση των ειδικών στην αντιμετώπιση των ανήλικων ασθενών με covid ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση, η προσεκτική παρακολούθηση, η χορήγηση της σωστής θεραπείας.