Με προσοχή παρακολουθούν οι Έλληνες επιστήμονες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, προειδοποιώντας ότι είναι πολύ πιθανό να επικρατήσουν του αρχικού στελέχους, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.
Βατόπουλος: Πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν οι μεταλλάξεις κορωνοϊού να επικρατήσουν του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδονται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.
Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτου lockdown αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.
Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.
Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.
«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.
Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού
Ευρεία χαρακτήρισε την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού.
Όπως είπε η ίδια, οι τωρινές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αυτή που εντοπίστηκε στο Ην. Βασίλειο αλλά και αυτή της Ν.Αφρικής, είναι πιο αργές από αυτές της γρίπης και δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά τον εμβολιασμό και την αποτελεσματικότητα του. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, προσέθεσε, και γι αυτό έγινε το δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος και εξήγησε πως οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να αποφύγουν την ανθρώπινη πίεση.