Μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει ολόκληρη τη χώρα και τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο σε ορισμένες γωνιές της χώρας η αυστηρή τήρηση των μέτρων και το εμβόλιο έχουν σχεδόν «εξαφανίσει» τον κορωνοϊό αφού εντάσσονται στο πράσινο «επίπεδο 1» του επιδημιολογικού χάρτη.

Συνολικά 20 μέρη της Ελλάδος, όλα νησιά, παραμένουν «καθαρά» από τον κορωνοϊό, όπως αποτυπώνεται από τον χάρτη που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr που επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τα 20 «πράσινα» μέρη σε όλη την Ελλάδα είναι τα εξής:
Ανάφη, Κάσος, Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Νίσυρος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κίμωλος, Κέα, Λειψοί, Αγαθονήσι, Φούρνοι Κορσεών, Οινούσσες, Ψαρά, Σκύρος, Άγιος Ευστράτιος, Καστελλόριζο, Παξοί, Μεγανήσι.

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

Χάρτης

Όπως προαναφέρθηκε, ο χάρτης επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψιν τους παρακάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
Δείκτης θετικότητας ελέγχων
Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
Πληρότητα συστήματος υγείας
Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
Ανάλυση μεταλλάξεων

Χάρτης ECDC: Ποιες περιοχές της Ελλάδας παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο»

Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική εικόνα σε περιοχές της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Πάντως, καταγράφεται μικρή βελτίωση σε σύγκριση με επτά ημέρες πριν, καθώς στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται τρεις Περιφέρειες της χώρας, έναντι πέντε την προηγούμενη εβδομάδα.

chartis-ecdc-poies-perioches-tis-elladas-paramenoyn-sto-vathy-kokkino-561492994

Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με βαθύ κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες:

Νοτίου Αιγαίου
Ιονίων Νήσων
Δυτικής Ελλάδας
Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι Περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας έχουν «κατέβει» επίπεδο και εμφανίζονται με σκούρο πορτοκαλί/ κόκκινο χρώμα, όπως και όλη η υπόλοιπη χώρα.