Την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση για τη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου αναμένεται σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με χθεσινές του δηλώσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα σχολεία, λέγοντας πως «ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου, αλλά υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας.  Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο (σ.σ.: σήμερα) από την Επιτροπή».

Μένει, επίσης, να ξεκαθαρίσει τι θα αποφασιστεί για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα σούπερ μάρκετ. 

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα, ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση πως από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δεν θα υποχρεωτική. Ωστόσο, εξήγησε πως η εξειδίκευση εναπόκειται στο κράτος-μέλος, σημειώνοντας ότι η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός και «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή». 

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι παρά την άρση των μέτρων, βρίσκεται σε ύφεση. «Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων την 1η Μαΐου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων ότι δήθεν το κάνουμε για τον τουρισμό.  Είμαστε πλέον στις 16 ημέρες και βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας, όπως είχαμε προβλέψει, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19.