Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς της Covid-19 συχνά εμφανίζουν νευρολογικά προβλήματα όπως θόλωση της συνείδησης και διαταραχές της μνήμης. Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα προβλήματα αυτά ίσως οφείλονται σε μια κύρια πρωτεΐνη του κοροναϊού που περνάει από την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Η πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, γνωστή και ως S1, συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα και επιτρέπει την είσοδο του ιού στο εσωτερικό τους. Σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Neuroscience, όταν η S1 χορηγήθηκε ενδοφλέβια σε ποντίκια κατάφερε να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα φυσικό εμπόδιο που κανονικά αποτρέπει την είσοδο παθογόντων παραγόντων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Φλεγμονή
Η μελέτη δεν εξέτασε άμεσα τις πιθανές συνέπειες για τους ασθενείς, ούτε το εάν ο ίδιος ο ιός περνάει ολόκληρος τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η πρωτεΐνη αναγκάζει τον εγκέφαλο να εκκρίνει κυτοκίνες, ουσίες που ευθύνονται για φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Οι κυτοκίνες συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού, ενίοτε όμως οδηγούν σε υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες βλάβες από ό,τι η ίδια η λοίμωξη.

«Η πρωτεΐνη S1 πιθανώς προκαλεί την απελευθέρωση κυτοκινών και προϊόντων φλεγμονής» λέει ο Ουίλιαμ Μπανκς, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.