H ανοδική πορεία των κρουσμάτων – και το αρνητικό ρεκόρ του Σαββάτου – επισπεύδει τη συζήτηση για νέα μέτρα, με στόχο να τιθασευθεί η πανδημία του κορωνοϊού. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής ειδικών, ωστόσο το μήνυμα είναι πως δεν μπορεί να αναβιώσουν lockdown από το παρελθόν.
Δεδομένο είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει «συναγερμό», ενώ σταδιακά αυξάνεται όλο και περισσότερο η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε πολλές περιοχές τα ποσοστά εμβολιασμού υπολείπονται του μέσου όρου της χώρας.
Μάλιστα ειδικοί προειδοποιούν ακόμα για 5.000 κρούσματα την ημέρα το επόμενο διάστημα, καθώς η επιστροφή στους κλειστούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Και μπορεί ο ρυθμός των νέων εμβολιασμών να έχει μια μικρή βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν είναι ακόμα κοντά ο στόχος για τείχος ανοσίας.
Από την πλευρά τους τα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως υπάρχει όπλο και αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Επομένως δεν είναι δυνατόν να «κλείσει» ξανά η χώρα , καθώς κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία.
Ουσιαστικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να ξορκίζουν το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων, καθώς αυτό θα ήταν άδικο και για όσους πολίτες έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Επομένως τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο : αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, ώστε να μην αναβιώσουν μνήμες από το παρελθόν. Η έκταση στα νέα μέτρα που θα ληφθούν συνδέεται άμεσα με την πίεση στο σύστημα υγείας.
Σε περίπτωση που η πίεση αυτή μείνει ελεγχόμενη θα υπάρξουν μικρότερης έκτασης νέα μέτρα, καθώς στόχος είναι να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η καθημερινότητα των πολιτών Ωστόσο αν επιδεινωθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα -και αυτό έχει αντανάκλαση στα νοσοκομεία- τότε θα απαιτηθούν δραστικές λύσεις
Κορωνοϊός: Τα υπό εξέταση νέα μέτρα
Η αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη, κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, δηλαδή αν γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών σε κλειστούς χώρους που είναι μόνο για εμβολιασμένους.
Επίσης θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανοιχτοί χώροι – στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι- με πρόχειρες κατασκευές (π.χ με νάιλον και πλεξιγκλάς) έχουν κλείσει τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις κόκκινες περιοχές
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα δεδομένα για το ποιά πρόσθετα μέτρα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή για τους ανεμβολίαστους, καθώς έχουν διατυπωθεί προτάσεις από τους ειδικούς. Στο τραπέζι των προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα (δηλαδή να πάνε στα δύο test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στα τρία για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων).
Τέλος η αποστολή sms στους ανεμβολίαστους δεν θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ φαίνεται πως δεν θα είναι καθημερινή η αποστολή μηνυμάτων καθώς υπάρχει προβληματισμός για το πως θα λειτουργήσει το μέτρo Για παράδειγμα τη διαφωνία του έχει εκφράσει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα . Για το θέμα θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες