Πρόστιμα ύψους 1.688.400€, αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε 14 επιχειρήσεις και αναστολή επιχείρησης 30 ημερών λόγω υποτροπής ήταν το αποτελέσματα των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών το διήμερο 18 έως και 20 Δεκεμβρίου, για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν από την Παρασκευή έως την Κυριακή 230.643 ελέγχους και κατέγραψαν 5.165 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (197.402).

Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας

2. Μη νόμιμη μετακίνηση

3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Το 1520 δέχτηκε 9.242 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης.

Στον σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται και η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του “click away” με στόχο την προστασία τους υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή του συνωστισμού που ενδέχεται να παρουσιαστεί ενόψει των Χριστουγέννων.