Αυξημένη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ειδικά αυτή την περίοδο που η μετάλλαξη Όμικρον 2 δείχνει να «επελαύνει» στη χώρα μας, συστήνουν οι Ειδικοί. Μάλιστα, «φρένο» στην άρση των μέτρων έβαλε η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία αποφάσισε πως δεν θα γίνει καμία άρση μέχρι την Πρωτομαγιά.

Η μετάλλαξη Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο που διαρκεί για λίγες μέρες, ενώ στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί και πόνος στο στομάχι.

Μετάλλαξη Όμικρον 2: Ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα

Τα συμπτώματα, ιδίως για τους εμβολιασμένους, είναι πολύ πιο ήπια. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής τρία: ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση. Συνολικά, όμως τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι εμβολιασμένοι είναι:

  • βήχας
  • καταρροή
  • κόπωση
  • πονόλαιμος
  • πονοκέφαλος
  • μυϊκοί πόνοι
  • πυρετός
  • φτάρνισμα

Στη «λίστα» των συμπτωμάτων το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και η ναυτία, επίσης για τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη «Όμικρον».

Παράλληλα, έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει την υποψία ότι κάποιος έχει μολυνθεί από την Όμικρον ΒΑ.2, ακόμα και πριν δείξει θετικό το διαγνωστικό τεστ, είναι ο ίλιγγος και ένα αίσθημα ναυτίας που συχνά έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το δεύτερο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο πολύ αρχικό στάδιο της μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι η υπερβολική εξάντληση-κόπωση.

Η έξαρση της Όμικρον στη χώρα μας συντηρεί τα κρούσματα σε πολύ υψηλό επίπεδο σημειώνει από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, καλώντας τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα προστασίας κατά της Covid-19, όπως χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους ή ανοιχτούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, καλό πλύσιμο των χεριών, τήρηση των αποστάσεων και περιορισμός των επαφών σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων.