Μετά από μία σαφή διπλωματική ήττα της Ελλάδας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής –η οποία αντικατοπτριζόταν μέχρι και στη δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «η Ευρώπη είναι ένα αργοκίνητο καράβι»–  όλοι αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα για την ελληνική κυβέρνηση.
Του Περικλή Σωτηρίου
Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική διπλωματία υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη θητεία Δένδια πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από τη χλιαρή αντίδραση των Ευρωπαίων στο θέμα των κυρώσεων για την Τουρκία. Οι συμμαχίες που σχημάτισε η ελληνική διπλωματία δεν έπαιξαν τελικά κανένα ρόλο, η Γαλλία του Μακρόν ήταν κατώτερη των περιστάσεων, η Ισπανία και η Ιταλία κοίταξαν ξεκάθαρα το οικονομικό τους συμφέρον και όχι τις ηθικές ευρωπαϊκές αξίες, η Αυστρία φάνηκε απελπιστικά μόνη, η Βουλγαρία και η Γερμανία ακραιφνείς συμπαραστάτες της Τουρκίας.
Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής
Μάλιστα, σύμφωνα με το παρασκήνιο, ένας από τους πιο υποστηρικτικούς ηγέτες στην Τουρκία ήταν ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ, ο οποίος, μαζί με τους Podemos, συγκυβερνά την Ισπανία. Επίσης, σύμφωνα με άλλους ωτακουστές συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου, η γερμανική προεδρία –η οποία λήγει στις 3/12– ήθελε να απαλλαγεί από το πρόβλημα της Τουρκίας καθώς είχε να διαχειριστεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα της Ένωσης όπως είναι η πανδημία του COVID-19, ο ευρωπαϊκός εμβολιασμός καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης που μέχρι την ώρα της Συνόδου ήταν έωλο. Από 1.1.2021 αναλαμβάνει η Πορτογαλία τα σκήπτρα της προεδρίας της Ε.Ε., ωστόσο, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, που συγκυβερνά με τους κομουνιστές – πράσινους, δεν θεωρείται ότι θα στηρίξει τα ελληνικά ζητήματα. Τουλάχιστον, δεν θα δείξει εμμονή υπέρ της Τουρκίας στον βαθμό που έδειξε προσωπικά η Μέρκελ.
Προσωπικό πρόβλημα Μητσοτάκη η Τουρκία
Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της Τουρκίας αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά για το 2021, γίνεται εστία δίκαιης αντιπολίτευσης, ενώ αρκετοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα γίνει και προσωπικό πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε τέτοιο βαθμό που συνδυαστικά με την πανδημία φέρνουν τον κατά τ’ αλλα «θεσμικό παίχτη» Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται πολύ σοβαρά το σενάριο της προσφυγής της κάλπης προκειμένου να διαφύγει από τη δύσκολη κατάσταση. Κυβερνητικοί βουλευτές τόνιζαν τις προάλλες ότι ακόμα και ο τρόπος που η κυβερνητική παράταξη χειρίστηκε το ζήτημα της βίλας Τσίπρα δείχνει ότι η κυβέρνηση επιζητεί αυτή την πόλωση για βραγχυπρόθεσμους πολιτικούς λόγους. Όπως είναι οι εκλογές.
Μη αναστρέψιμη η φθορά για την κυβέρνηση
Ο ορίζοντας που βλέπει, πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει να αλλάζει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική και μη αναστρέψιμη φθορά σε όλα τα μέτωπα, αλλά πρώτα απ’ όλα δείχνουν ρήγμα με μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που στήριξε σθεναρά τον σημερινό πρωθυπουργό. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας θεωρούνται το βασικότερο τρωτό σημείο της διακυβέρνησης. Ωστόσο, προστίθενται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μέτωπο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που ως αστάθμητος παράγοντας αλλάζει τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, στο εσωτερικό μέτωπο, το μεγάλο ρίσκο ενός μίνι ανοίγματος της αγοράς πήρε η κυβέρνηση με τη μέθοδο του click away και μάλιστα, τελευταία στιγμή, έβαλε στην υπουργική απόφαση και συγκεκριμένη διάταξη που αφορούσε και τα μεγάλα malls.
Φόβοι για σκηνικό τύπου Harrods
Είναι σίγουρο ότι με τη μέθοδο του click away όσο θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα παρατηρηθεί συνωστισμός στα μαγαζιά, ειδικά στα εμπορικά καταστήματα καθώς οι παραγγελίες είναι πολλές και ο κόσμος δεν είναι μαθημένος σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά οι μεγαλύτεροι ηλικιακά. Και όχι μόνο. Σε ρεπορτάζ είδαμε σκηνές πελάτες να δοκιμάζουν έξω από μαγαζιά υποδήματα και άλλα ρούχα γεγονός που υποδηλώνει την ανοργανωσιά και την μη τήρηση των κανόνων. Φανταστείτε τι θα γίνει σε μαγαζιά που δεν έχουν ιστοσελίδα…
4 γιορτινές μέρες που θα αυξήσουν την διασπορά του ιού
Αυτό, όμως, που κυριολεκτικά φοβίζει κυβερνώντες και επιδημιολόγους είναι το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η επιστημονική επιτροπή σύσσωμη έχει τονίσει τους κινδύνους διασποράς του κορονοιού στις οικογένειες που θα παραβρεθούν σε σπίτι για να γιορτάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έπονται μάλιστα 2 μεγάλες γιορτινές μέρες, των Φώτων στις 6/1 και του Αγίου Ιωάννη στις 7/1. Μάλιστα, υπάρχει προβληματισμός καθώς θεωρούν ότι τα κρούσματα θα ανέβουν μετά τις 2+2 αυτές ημερομηνίες σε τέτοιο βαθμό που το κανονικό άνοιγμα της αγοράς θα καθυστερήσει και άλλο.