Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Valneva, με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19. Η προβλεπόμενη σύμβαση με τη Valneva θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού 30 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα μπορούν να αγοράσουν ακόμα έως και 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
Η σημερινή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με τη Valneva προστίθεται σε ένα ήδη εξασφαλισμένο ευρύ φάσμα εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν με τη Novavax. Αυτό το χαρτοφυλάκιο εμβολίων ποικίλης σύνθεσης θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα είναι καλά προετοιμασμένη για τον εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, όπως συνέβη ήδη με τα εμβόλια της BioNTech/Pfizer και της Moderna, που εγκρίθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να δωρίσουν εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ να έχουν όλα τα κράτη μέλη πρόσβαση στο ευρύτερο δυνατό χαρτοφυλάκιο εμβολίων για να συμβάλουν στην προστασία των ανθρώπων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Το σημερινό βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας με τη Valneva συμπληρώνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ και καταδεικνύει τη δέσμευση της Επιτροπής για την εξεύρεση οριστικής λύσης στην πανδημία.»
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Με αυτό το όγδοο εμβόλιο, εμπλουτίζουμε το ήδη ευρύ και ποικίλης σύνθεσης φάσμα εμβολίων του χαρτοφυλακίου μας. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικούς εμβολιασμούς έως το τέλος του 2021. Όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον ξεκινήσει τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και θα αρχίσουν να λαμβάνουν όλο και περισσότερες δόσεις προκειμένου να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.»
Η Valneva είναι ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού. Πρόκειται για παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων, η οποία χρησιμοποιείται επί 60-70 χρόνια, με καθιερωμένες μεθόδους και υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τα περισσότερα από τα εμβόλια κατά της γρίπης και πολλά από τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία. Πρόκειται επί του παρόντος για το μοναδικό υποψήφιο εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ιστορικό
Στις 17 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίου εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, η Επιτροπή χρηματοδοτεί μέρος του αρχικού κόστους που βαρύνει τους παρασκευαστές εμβολίων με τη μορφή συμφωνιών προαγοράς. Η παρεχόμενη χρηματοδότηση θεωρείται προκαταβολή για τα εμβόλια που θα αγοραστούν πράγματι από τα κράτη μέλη.
Δεδομένου ότι το υψηλό κόστος και το υψηλό ποσοστό αποτυχίας καθιστούν τις επενδύσεις σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 απόφαση υψηλού κινδύνου για τους φορείς ανάπτυξης εμβολίων, οι εν λόγω συμφωνίες θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση επενδύσεων οι οποίες πιθανώς διαφορετικά δεν θα πραγματοποιούνταν.
Μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά και τους χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα πρέπει να διανεμηθούν και να διατεθούν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Στις 15 Οκτωβρίου η Επιτροπή καθόρισε τις βασικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν τα κράτη μέλη ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού. Η Επιτροπή θεσπίζει κοινό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων και πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών για τα εμβόλια. Επίσης, ενέκρινε περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση των μέτρων ετοιμότητας και αντίδρασης σε όλη την ΕΕ, καθώς και στρατηγική με θέμα «Μένουμε ασφαλείς από την COVID-19 τον χειμώνα» η οποία παρέχει περαιτέρω στήριξη στα κράτη μέλη κατά τη διάθεση των εμβολίων.
Επιπλέον, η Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ’ αυτό, οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς. Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή, από τις 4 Μαΐου 2020, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό, δηλ. της παγκόσμιας δράσης για καθολική πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον μηχανισμό COVAX για ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 παντού. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της «Ομάδας Ευρώπη», η Επιτροπή ανακοίνωσε συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή εγγυήσεων και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων για την υποστήριξη του μηχανισμού COVAX και των στόχων του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό. Το εν λόγω ποσό των 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε συνδυασμό με συνεισφορές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την ΕΤΕπ θα αποτελέσει βασική συνεισφορά για τον μηχανισμό COVAX, ώστε να εξασφαλιστεί ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων θα διατεθούν σε άτομα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2021.