Κορωνοϊός: Φοιτητές ιατρικής ενισχύουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Πρωτοβουλίες εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών ανέλαβαν φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της πανδημίας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

Οι φοιτητές προσφέρουν εθελοντικά σε κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19 καθώς και σε υπηρεσίες τηλεφωνικής παρακολούθησης ασθενών με θετικό τεστ κοροναϊού και ήπια συμπτώματα που μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μια νέα πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τελειόφοιτοι φοιτητές της Ιατρικής οι οποίοι έχουν τη θέληση να συνδράμουν στο έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα φοιτητών του έκτου έτους του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ πρόκειται να συνδράμει το έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει από την προσεχή εβδομάδα.

Οι εν λόγω φοιτητές θα ενισχύσουν κυρίως Εμβολιαστικά Κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν σε Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Οι φοιτητές παρείχαν υποστήριξη σε ασθενείς οι οποίοι τους υποδείχθηκαν από τρία συνεργαζόμενα με το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής ΑΠΘ Κέντρα Υγείας, της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, της Πύλης Τρικάλων και των Αβδήρων Ξάνθης. «Εννοείται πως είχε προηγηθεί εκπαίδευση των παιδιών πάνω στο πρωτόκολλο τηλεφωνικής επικοινωνίας και σε δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο ώστε να γίνεται τακτική και ενιαία αξιολόγηση της κατάστασης του κάθε ασθενούς», εξηγεί ο κ. Σμυρνάκης προσθέτοντας πως “αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά διδακτική για τους φοιτητές μας οι οποίοι θα είναι οι αυριανοί μας γιατροί”.