Σήμερα ολοκληρώνεται ο φάκελος της πολυκεντρικής μελέτης για το φάρμακο των μονοκλωνικών αντισωμάτων REGN-COV2 της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron. 

Ο ΕΟΦ αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία επιλογής κι ένταξης ασθενών τις επόμενες ημέρες.

Για να λάβει κανείς μέρος στη μελέτη θα πρέπει να έχει βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό έπειτα από μοριακό τεστ (PCR).

Στη συνέχεια θα προσέλθει σε κάποια δομή υγείας που να έχει τη δυνατότητα της ενδοφλέβιας χορήγησης σκευασμάτων και εκεί να παραμείνει για ένα διάστημα 3-4 ωρών.

Η παραμονή του ασθενούς στη δομή υγείας κρίνεται απαραίτητη για να ετοιμαστεί το σκεύασμα σε μορφή κατάλληλη για έγχυση, να γίνει η διαδικασία και ακολούθως ο ασθενής να τεθεί υπό παρακολούθηση για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

‘Το σκεύασμα χορηγείται μία φορά και το κόστος του στη Ευρώπη αναμένεται να κυμανθεί στα 1.200 ευρώ ανά φιαλίδιο.

Να θυμίσουμε πως το κοκτέιλ αντισωμάτων έχει ήδη λάβει Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών στις 21 Νοεμβρίου, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πρόσφατα διαγνωσθείσας ήπιας έως ενδιάμεσης νόσησης λοίμωξης COVID-19, για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή και νοσηλείας, από την ηλικία των 12 ετών και άνω και σωματικού βάρους τουλάχιστον 40 κιλών.

Είναι το κοκτέιλ αντισωμάτων που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν διαγνώστηκε θετικός στη νόσο COVID-19 με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το REGN-COV2 συστήνεται για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή και νοσηλείας (όπως άτομα άνω των 65 ετών, με νοσογόνο παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο κ.α.) λόγω λοίμωξης COVID-19. Μάλιστα, συστήνεται η χορήγησή του, επίσης με ενδοφλέβια έγχυση, να γίνεται το ταχύτερο δυνατό από τη στιγμή που επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η λοίμωξη COVID-19 και οπωσδήποτε εντός 10 ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων.